Peste 72.000 de studenţi încep un nou an universitar la Cluj

Peste 72.000 de studenţi încep un nou an universitar la Cluj
Studenţii de la cele şase universităţi de stat clujene încep astăzi un nou an academic. Universităţile marchează începutul anului academic prin festivităţi.

Universităţile clujene vor marca începutul anului academic 2012-2013 prin festivităţi care vor avea loc în facultăţi şi la care vor lua parte personalităţi ale Clujului, dar şi din străinătate. Printre invitaţii universităţilor la deschiderile anului universitar se numără primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, prefectul Gheorghe Vuşcan, consulul onorific al Regatului Ţărilor de Jos din Cluj-Napoca, Wouter Reijers, dar şi Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj va marca începutul anului universitar printr-o festivitate care va avea loc la ora 9:00 în sala Aula Magna a instituţiei de învăţământ superior. La eveniment va lua parte rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, dar şi Vasile Leordean, preşedintele de onoare al Marelui Senat al UBB, Wouter Reijers, consulul onorific al Regatului Ţărilor de Jos din Cluj-Napoca, Ludger Thol, preşedintele Asociaţiei Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Ardealul de Nord, Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, protopopul Bisericii Evanghelice din România, Johannes Halmen, dar şi Magdo Janos, Consulul general al Ungariei în Cluj-Napoca. Pe lista invitaţilor UBB la festivitatea de deschidere a anului universitar se numără şi directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, dar şi oamenii de afaceri Marcel Borodi, Gicu Gânscă, Dorel Goia, Octavian Buzoianu şi Răzvan Rotta. Totodată, pentru a marca începutul anului universitar, profesorul universitar Vasile Puşcaş, fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, va susţine conferinţa „Criza spiritului european şi reconstrucţia Uniunii Europene" în sala Auditorium Maximum, de la ora 15:00.

Şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a doua ca număr de studenţi din judeţ, va marca începutul anului universitar prin festivităţi care vor fi organizate de fiecare facultate în parte între orele 9-13:00. „ Avem 22.000 de studenţi în noul an universitar, dintre care 15.000 studiază în Cluj-Napoca, restul învaţă la extensiile universităţii şi la centrul din Baia-Mare. Festivităţile de deschidere sunt organizate de fiecare facultate în parte", a declarat Daniel Sârb, purtătorul de cuvânt al UTCN Cluj.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj are, în acest an universitar, 7.000 de studenţi. „Festivitatea de deschidere a anului academic va avea loc începând cu ora 10:00, iar la eveniment vor participa rectorul, prorectorii, reprezentanţii studenţilor, dar şi decanii de an. Avem per total 7.000 de studenţi la toate cele trei cicluri de studii licenţă, master şi doctorat, dintre care 1013 sunt boboci", a declarat Cristina Pocol, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj.

La rândul ei, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) Cluj va organiza, astăzi, de la ora 18:00, la sediul de pe strada Marinescu festivitatea de deschidere a noului an academic. La eveniment va lua parte conducerea instituţiei de învăţământ. UMF Cluj are, în anul universitar 2012-2013, aproximativ 6.500 de studenţi la facultăţile de medicină, farmacie, asistenţă medicală generală şi medicină dentară.
Numărul studenţilor de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" a crescut de la 1.330 cât au fost anul trecut la 1.500, în anul universitar 2012-2013. „O să marcăm deschiderea anului universitar printr-o festivitate la care am invitat 45 de personalităţi între care primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, colegii rectori de la celelalte universităţi, dar şi prorectorii şi Senatul academiei. Avem o creştere a numărului de studenţi ca urmare a acreditării unor specializări la învăţământul la distanţă. Anul trecut am avut 1.330 de studenţi, iar acum avem 1.500, dintre care 411 în anul I", a declarat Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică.

 

Loading...
Comenteaza