Priveşte, citeşte!: Războiul Rece, subiect de film în cinematografele clujene VIDEO

Priveşte, citeşte!: Războiul Rece, subiect de film în cinematografele clujene VIDEO
Două filme despre un agent secret şi un contrabandist sunt recomandările ZIUA de CLUJ pentru cinefili.

"Un spion care ştia prea multe" (Tinker Tailor Soldier Spy)

SUA, 2012
Cu: Gary Oldman, Kathy Burke, David Dencik, Colin Firth, Tom Hardy, Stephen Graham, John Hurt

În 1973, Războiul Rece face în continuare ravagii în planul relaţiilor internaţionale. Serviciul Secret al Marii Britanii (SIS), cunoscut sub numele MI6, cu nume de cod "Circus", face eforturi ca să ţină pasul cu serviciile de spionaj ale altor ţări pentru a menţine siguranţa Marii Britanii. Şeful "Circului", cunoscut sub numele de "Control" (John Hurt), trimite agentul operativ Jim Prideaux (Mark Strong) în Ungaria, dar misiunea acestuia eşuează, iar Control e forţat să îşi dea demisia, la fel ca şi locotenentul care e mâna sa dreaptă, George Smiley (Gary Oldman), un agent de carieră cu simţurile ascuţite. Smiley e chemat însă de subsecretarul de stat Oliver Lancon (Simon McBurney) pentru a fi reangajat în secret, pentru că există temerea că Circul e compromis de un agent dublu sau e o cârtiţă care lucrează pentru Uniunea Sovietică şi pune în pericol Anglia. (www.cinemacity.ro)


"Contrabanda" (Contraband)

SUA, 2012
Cu: Kate Beckinsale, Mark Wahlberg, Ben Foster, Lukas Haas
Cinema Odeon, Polus Center

Chris Farraday este o legendă în domeniul contrabandei, însă a renunţat în urmă cu mulţi ani la îndeletnicirile ilicite pentru a-şi întemeia o familie împreună cu Kate, devenind între timp şi tată. Atunci când tânărul cumnat Andy face greşeala de a lucra pentru nemilosul traficant de droguri Tim Briggs, zădărnicindu-i acestuia perfectarea unui târg în urma căruia trebuia să câştige o mare sumă de bani, Chris este forţat să intre în contact cu infractorul şi să-i propună să achite el datoria nesăbuitului frate al soţiei sale pentru a se asigura că Andy, care zace pe un pat de spital, nu va fi asasinat din răzbunare. Cu ajutorul celui mai bun prieten, pe nume Sebastian Abney, Chris Farraday îşi formează o echipă competitivă şi se deplasează în Panama pentru a pune la cale o ultimă lovitură de maestru şi a intra în posesia milioanelor de dolari pe care trebuie să i le plătească lui Briggs, astfel încât lordul drogurilor să nu-i lichideze cumnatul. Numai că lucrurile nu decurg conform planului, iar Chris trebuie să scape de poliţiştii, dealerii de stupefiante şi asasinii profesionişti aflaţi pe urmele sale, întorcându-se acasă înainte ca familia lui să devină următoarea ţintă a lui Tim Briggs. (www.cinemarx.ro)


"Minunea Sfântului Baudolino", o colecţie de texte satirice aparţinând lui Umberto Eco

Recomandările pentru acest sfârşit de săptămână sunt două volume scrise de Umberto Eco şi scriitorul român Claudiu M. Florian

"Vârstele jocului. Strada Cetăţii"

Autor: Claudiu M. Florian Preţ: 27,95 lei Editura: Polirom

Romanul "Vârstele jocului" a apărut prima dată în anul 2008 la Editura Transit, din Berlin, şi a fost scris iniţial în limba engleză. "«Vârstele jocului. Strada Cetăţii» este o imersiune high fidelity în datele şi atmosfera unei epoci şi încercarea de a schiţa confluenţa dintre cinci mentalităţi (ardelenească, oltenească, săsească, "regăţeană", vest-germană), patru generaţii (străbunici, bunici, părinţi, copil - prezente sincronic, în acelaşi moment temporal), trei istorii (românească, săsească, germană), două culturi (a românilor şi a saşilor transilvăneni) şi un prezent continuu (mijlocul anilor '70, având ca punct terminus moartea dictatorului chinez Mao Zedong şi... începutul şcolii primare)", au scris în prezentarea cărţii reprezentanţii editurii Polirom. (www.polirom.ro)


"Minunea Sfântului Baudolino"

Autor: Umberto Eco Preţ: 23 lei Editura: Humanitas

Editura Humanitas prezintă pe portalul www.humanitas.ro volumul "Minunea Sfântului Baudolino" al lui Umberto Eco. "Între 1959 si 1961, Umberto Eco a publicat în revista italiană Verri o serie de texte satirico-parodice vizând o diversitate caleidoscopică de teme ale lumii contemporane. Peste doi ani, în 1963, textele aveau să fie strânse în volumul de mare succes «Jurnalul minim». Un nou volum, «Il secondo diario minimo», a fost publicat în 1992. Versiunea românească reprezintă o selecţie din această ultimă ediţie. Tonul sarcastic şi ironia muşcătoare fac ca tuşele groase în care scriitorul italian înfăţişează o realitate sau alta să scoată în evidenţă tocmai acele detalii stânjenitoare şi sâcâitoare pe care, dintr-o prea mare obişnuinţă cu ele, nici măcar nu le mai băgăm în seamă. După cum însuşi autorul mărturiseşte, intenţia cărţii - a cărei deviză este «Lăsaţi-mă să mă amuz!» - depăşeşte cu mult semnificaţia etică a dictonului «Ridendo castigat mores». Căci aici nu intenţia moralizatoare precumpăneşte, ci dorinţa lui Eco de a induce cititorului acea luciditate amară pe care n-o poţi îndeobşte căpăta decât amuzându-te copios. Treptat însă, savoarea umorului va lăsa locul unei alte savori, mai adânci şi mai stăruitoare, aceea a tristeţii de a ne simţi puşi în faţa unor adevăruri pe care am fi dorit să nu le ştim", au scris reprezentanţii editurii Humanitas în prezentarea cărţii. (www.humanitas.ro)

 

Loading...
Comenteaza