Foto Protest cu măturoaie al romilor din Cluj în fața Primăriei

Protest cu măturoaie al romilor din Cluj în fața Primăriei
Protest cu măturoaie al romilor din Cluj în fața primăriei
Protest cu măturoaie al romilor din Cluj în fața primăriei
Protest cu măturoaie al romilor din Cluj în fața primăriei
Protest cu măturoaie al romilor din Cluj în fața primăriei

Aproximativ 50 de persoane, printre care şi deputatul Adrian Dohotaru, au protestat miercuri în faţa Primăriei Cluj-Napoca, privitor la atitudinea administraţiei locale în legătură cu romii.

Acţiunea a avut loc cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale iar protestatarii au purtat un banner cu mesajul "Toţi împotriva rasismului" şi, de asemenea, au curăţat cu măturoaie trotuarul din faţa primăriei.

"Mesajul nostru este antirasist, contribuim la conştientizarea faptului că rasismul funcţionează şi în societatea noastră, ţinta rasismului la noi fiind persoanele de etnie romă şi cele sărace. Acestea au acces, de cele mai multe ori, doar la munci prost plătite, cum ar fi măturatul străzilor, care sunt considerate înjositoare, iar cei care le prestează sunt stigmatizaţi. Ne exprimăm indignarea şi protestul faţă de aceste manifestări şi îi chemăm pe toţi la această luptă împotriva rasismului. Rasismul instituţionalizat îl vedem funcţionând şi în administraţia publică din Cluj-Napoca, existând proceduri şi mecanisme prin care săracii şi romii sunt împinşi la marginea oraşului şi ţinuţi în condiţii inadecvate de locuire", a declarat Eniko Vincze, unul dintre organizatorii protestului.

Printre cei care au măturat trotuarul din faţa primăriei s-a numărat şi deputatul Adrian Dohotaru.

"Am venit de Ziua Mondială împotriva Rasismului ca să amintesc autorităţilor că sunt foarte mulţi romi discriminaţi în Cluj-Napoca, iar o parte dintre ei stau la Pata Rât, în condiţii de poluare. Am venit să marchez simbolic şi nişte demersuri făcute în Parlament, prin care am cerut Ministerului Muncii despăgubiri pentru romii care au fost victime ale rasismului şi deportării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a spus Adrian Dohotaru.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează anual Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale la 21 martie. Tema din 2018 a acestei zile este: Promovarea toleranţei, incluziunii, solidarităţii şi respectului pentru diversitate în contextul combaterii discriminării rasiale.

 

Loading...
Comenteaza