Regia locală de transport din Cluj, amendată pentru un colind considerat antisemit

Regia locală de transport din Cluj, amendată pentru un colind considerat antisemit
Scandalul colindului antisemit de la TVR Cluj face încă ecouri: Consiliul pentru Combaterea Discriminării a amendat centrul pentru Conservarea Culturii Tradiţionale, dar şi regia de transport local din Cluj-Napoca, cu câte 5.000 lei.

"Am sancționat cu amendă de 5.000 de lei Regia Autonomă de Transport Urban Cluj-Napoca, în cadrul căreia funcționează corul Dor Transilvan. De asemenea, am sancționat tot cu amendă contravențională de 5.000 de lei Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, pentru că directorul a fost prezent în emisiunea de la TVR 3 în calitate de reprezentant al acestui centru și s-a creat percepția că centrul a legitimat activitatea acestui cor, respectiv cântarea colindului, pentru că directorul a propus două colinde, dintre care unul a fost ales", a explicat pentru HotNews.ro preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.


Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 au anunţat săptămâna trecută că au reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR 3, din cauză că a difuzat, vineri, 6 decembrie, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite. "A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidov, neam afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22. Ulterior, directorul CJCPCT Cluj, Tiberiu Groza, a demisionat din funcţie.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza