RELIGIE. “Reflecţie personalizată” despre greva anticomunistă din 1946

RELIGIE. “Reflecţie personalizată” despre greva anticomunistă din 1946
Cartea “Starea de excepţie. Valeriu Anania. Omul şi destinul. 1946” şi care îl are în centru pe mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania a fost lansată astăzi în sala "Episcop Nicolae Ivan" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj. Volumul nu lămureşte nedumeririle asupra grevei studenţeşti anticomuniste din 1946 dar oferă o “reflecţie personalizată” asupra evenimentelor respective, a opinat profesorul universitar Ovidiu Pecican, cu ocazia lansării volumului.
Volumul a fost prezentat astăzi, în sala "Episcop Nicolae Ivan" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, de către PS Vasile Someşanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului, preotul profesor Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, istoricul Vasile Lechinţan şi de către autorul ei, Aurel Sasu. La eveniment a asistat şi îPS Serafim Joantă, mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.  

“Sunt multe evenimente în istorie al căror curs nu îl înţeleg. Când am văzut tiltul cărţii am sperat că mi se va ridica vălul de nelămurile asupra evenimentelor din 1946, deoarece nu înţelegeam ce s-a întâmplat efectiv acolo: s-au luptat românii cu ungurii, studenţii cu muncitorii de la Dermata, sau ce-au făcut ruşii în timpul ăsta, au stat deoparte şi“s-au spălat pe mâini”? Cartea nu m-a ajutat să înţeleg evenimentele dar oferă o perspectivă personalizată asupra lor”, a explicat Ovidiu Pecican, la lansarea cărţii “Starea de excepţie. Valeriu Anania. Omul şi destinul. 1946”, apărută la editura Eikon.

Cartea scrisă de Aurel Sasu prezintă documente din perioada ianuarie 1945 – iunie 1946, dar şi modul în care a fost reflectată în presa vremii - "infestată deja la acea vreme de sindromul comunist", potrivit lui Chirilă- revolta studenţească anticomunistă, care l-a avut între lideri pe Valeriu Anania, actualul mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. .
Loading...
Comenteaza