S-a lansat proiectul Pata Cluj. Cum le va fi îmbunătăţită viaţa romilor de la marginea oraşului

S-a lansat proiectul Pata Cluj. Cum le va fi îmbunătăţită viaţa romilor de la marginea oraşului
Pata Cluj, proiectul integrat de incluziune socială a romilor din Pata Rât, a fost lansat joi la Centrul de Cultură Urbană Casino din parcul „Simion Bărnuțiu”.

Proiectul, care se întinde pe o durată de doi ani, se axează pe nevoile complexe ale populației marginalizate din comunitățile aflate lângă rampa de deșeuri a Clujului, în Pata Rât. Acesta își propune să implice  membrii comunității respective în dezvoltarea orașului, să susțină desegregarea și să lupte împotriva sărăciei printr-o abordare multisectorială și măsuri integrate.

„Designul acestui proiect vine cu o abordare nouă tocmai prin dimensiunea lui participativă. Modelele existente de intervenție și politici publice se bazează în mare măsură pe schimbări de infrastructură, dar acestea sunt percepute ca fiind insuficiente pentru o schimbare de durată și sustenabilă. Temele de abordare ale proiectului au fost construite pe nevoile exprimate de membrii comunitățiilor din Pata Rât într-un proiect anterior de asistență tehnică al UNDP. Sunt planificate intervenții la nivel social, educațional, cultural, ocupațional. La finalul celor doi ani, membrii comunității vor avea o calitate a vieții mai bună și vor avea un control mai bun asupra propriilor vieți. Cu alte cuvinte, vor fi mai bine pregătiți pentru proiectele de locuire și desegregare cu care dorim să continuăm aceste intervenții", a explicat Gabriella Tonk, managerul proiectului.

Evenimentul de lansare a prezentat etapele intervenției actuale în cadrul procesului de integrare a comunităților din Pata Rât și a oferit diferiților actori implicați posibilitatea să facă schimb de experiență și să construiască relații de colaborare care vor continua în cadrul proiectului, dar și după încheierea lui.

„Proiectul Pata-Cluj va deveni un spațiu de reciprocitate, unde autoritățile locale și membrii comunităților marginalizate vor putea să găsească cele mai bune modalități de colaborare, iar câștigurile să fie de ambele părți: pe de o parte pentru comunitățile din Pata Rât, ca beneficiari direcți ai proiectului, iar pe de alta parte instituțiile publice, care își vor dezvolta capacitatea de a ajunge la cele mai vulnerabile grupuri ale societății și de a o face într-un mod sensibil la diferențele culturale. Cred că un stardard de viață decent pentru cât mai mulți din locuitorii Clujului este nu doar un obiectiv, ci o necesitate pentru bunăstarea orașului, iar creșterea incluziunii sociale va contribui la această bunăstare", a declarat Emil Boc, primarul Clujului.

Zona principală de intervenție a proiectului este, evident, Pata Rât, o așezare urbană informală segregată spațial, cu lipsuri multiple, cum ar fi spațiul redus sau inexistent de locuire și lipsa de acces la utilități și servicii de bază, aflată lângă groapa de gunoi a orașului. Acolo locuiesc aproximativ 300 de familii, în patru comunități care s-au format în urma mutărilor în locuințe de urgență ale unor familii sărace, cele mai multe de etnie romă, din zonele centrale ale orașului și mutate la periferie. La acestea s-au adăugat locuitori din satele apropiate care-și căutau mijloace de subzistență în depozitul de deșeuri.

Proiectul Pata-Cluj este impletementat de Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în parteneriat cu Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Asociația Habitat for Humanity Cluj și Fundația AltArt. Cu un buget total de 2.079.500 Euro, este finanțat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului "Combaterea Sărăciei" (RO25).

Loading...
Comenteaza