Scandalul colindului antisemit de la Cluj se încheie cu o demisie: cea a directorului Centrului de Cultură

Scandalul colindului antisemit de la Cluj se încheie cu o demisie: cea a directorului Centrului de Cultură
Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza, şi-a dat demisia în urma scandalului colindului antisemit difuzat de TVR 3 de la Cluj. Acesta a renunţat la funcţie la cererea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

„Am avut o discuţie cu domnul Groza şi i-am solicitat să demisioneze din funcţie pentru ca incidentul iscat de colindul antisemit interpretat de ansamblul Dor Transilvan, pe care îl coordonează şi care funcţionează pe lângă RATUC, regie aparţinând primăriei Cluj-Napoca, să nu impieteze asupra imaginii instituţiei pe care o conduce şi care se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. De altfel, domnul Groza nu a participat la emisiunea respectivă în calitate de manager al CJCPCTC, ci în cea de coordonator al ansamblului RATUC, dar acuzele de antisemitism au afectat imaginea Centrului şi cea a Consiliului Judeţean Cluj, instituţii care nu au avut nici o implicare în organizarea şi desfăşurarea acestei emisiuni. Pe de altă parte, consider că, în acest moment, domnia sa nu mai poate conduce centrul. Domnul Groza a dat curs solicitării mele şi şi-a depus demisia, eu am aprobat-o şi a devenit efectivă", a precizat Horea Uioreanu.

Până la organizarea concursului pentru postul de manager al CJCPCTC, interimatul funcţiei va fi asigurat de Mircea Câmpeanu, şeful biroului cercetare, conservare şi arhivare cultură şi arte tradiţionale.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, ieri, să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv), din cauză că pe TVR 3 şi TVR Cluj a fost difuzat, pe 6 decembrie, un colind antisemit, care a încălcat legislaţia audiovizualului.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului", şi a articolului 47, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe".

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite. "A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Citeşte şi Directorul Centrului de Cultură cere scuze comunităţii evreieşti pentru colindul antisemit


Loading...
Comenteaza