Sondaj IRES: 57%, de acord cu mitingul de susţinere a mineritului de la Roşia Montană

Sondaj IRES: 57%, de acord cu mitingul de susţinere a mineritului de la Roşia Montană
Protestele săptămânii trecute au fost principalul obiect al studiului sociologic “Percepţia agendei publice din săptămâna 22-28 ianuarie” realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

28% dintre respondenţi au auzit de mitingul în favoarea dezvoltării proiectului minier, organizat sâmbătă la Roşia Montană. Conform studiului, 86% dintre aceştia au auzit despre acest eveniment de la televizor. Cei mai mulţi dintre respondenţi spun că au auzit de acest miting după ce a început - 84%, în timp ce 11% spun că ştiau despre el de dinainte. Conform sondajului, transilvănenii au fost categoria cea mai informată cu privire la mitingul de susţinere a proiectului minier. Cei mai mulţi respondenţi (26%) au aflat de mitingul de susţinere de la Roşia Montană de la Realitatea TV, 25% de la Antena 3 şi 13 % de la Pro TV. 27% dintre persoanele intervievate spun că au auzit de manifestaţia contra dezvoltării proiectului minier de la Roşia Montană, organizată tot sâmbătă, la Bucureşti.

Ca şi în cazul mitingului de susţinere a proiectului de la Roşia Montană, cei mai mulţi respondenţi au auzit de această manifestaţie de la televizor - 94%. Cei mai mulţi au auzit despre desfăşurarea acestui miting după ce a început - 70%, dar există şi cei care au auzit înainte - 26%. Realitatea TV rămâne postul de ştiri cel mai urmărit: dintre cei care au auzit de manifestaţia împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, 27% au aflat de eveniment de la Realitatea TV, 26% de la Antena 3 şi 18% de la Pro TV.

Aşadar, respondenţii declară că au auzit în proporţii aproape egale de cele două manifestaţii care au avut loc sâmbătă: 28% au auzit de cea de susţinere, iar 27% au auzit de cea de respingere a proiectului. Întrebate pe care dintre cele două manifestaţii o consideră mai îndreptăţită, 57% dintre persoanele intervievate îşi exprimă acordul cu privire la mitingul de susţinere de la Roşia Montană, în timp ce manifestaţia contra proiectului, de la Bucureşti, suscită acordul a 43% dintre ei.

Sintetizând, respondenţii consideră, în proporţie foarte ridicată - 71%, că manifestanţii ar trebui să se concentreze pe teme mai importante (aşa cum sunt identificate de ei înşişi, precum nivelul scăzut de trai sau lipsa locurilor de muncă), în timp ce 19% sunt de părere că acum este momentul pentru proteste pe orice temă. La întrebarea privind protestele de stradă din mai multe zeci de oraşe din ţară, 98% au auzit de ele, însă doar 1% au participat la toate dintr-o singură localitate, 4% au mers la mai multe, în timp ce alţi 4% au fost o singură dată. 81% dintre persoanele intervievate consideră un lucru bun faptul că au avut loc aceste manifestaţii, în timp ce 13% consideră că este un lucru rău. 69% dintre persoanele intervievate declară că au urmărit discursul preşedintelui Traian Băsescu din data de 25 ianuarie. 30% dintre cei care au urmărit discursul consideră că acesta a fost sincer, în timp ce 66% cred opusul. La sondajul IRES au participat 1.099 de respondenţi peste 18 ani, în perioada 28-29 ianuarie. Cercetarea s-a efectuat prin metoda CATI şi are o eroare de maxim 3%.

(D.P.)

 

Loading...
Comenteaza