Spitalele din Belgia caută asistente medicale la Cluj

Spitalele din Belgia caută asistente medicale la Cluj
Peste 1.000 de medici şi asistenţi medicali clujeni au vizitat vineri şi sâmbătă Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice (TICMF) de la hotelul City Plaza.
Din ce în ce mai mulţi medici clujeni, specialişti şi rezidenţi, aleg să lucreze în străinătate, unde salariile şi condiţiile de muncă sunt mai bune decât în România. Doctorii clujeni optează să plece ca specialişti în ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Danemarca sau Franţa. În acest an, pentru prima dată, conform organizatorilor târgului, se recrutează şi asistente medicale pentru 300 de posturi în spitale din Belgia.

Ioana şi Eniko sunt rezidente în medicină de laborator şi urologie şi câştigă un salariu de 900, respectiv 800 de lei lunar. “Am venit la târg să vedem ce oferte sunt. Vrem să lucrăm în Germania şi Danemarca. Eu chiar am început un curs de limba germană. Ne nemulţumesc condiţiile de lucru, salarizarea. Suntem trataţi în aşa fel încât nu ne convine să rămânem”, a declarat Ioana. Tânăra doctoriţă era însoţită la târg şi de soţul ei, la rândul lui medic rezident. “Eu am şi doi copii, unul de un an, iar celălalt de trei ani. Soţul meu este medic rezident şi vrem să plecăm împreună pentru că nu te poţi descurca cu 2.000 de lei”, a adăugat tânăra. La doar câteva standuri distanţă, două asistente medicale se interesau de un loc de muncă în spitalele din Belgia. “Anul trecut am terminat postliceala de asistente medicale generaliste. Vreau să plec pentru că nu sunt posturi aici, toate sunt blocate”, a spus Doina de 30 de ani.

La TICMF au participat sâmbătă şi duminică 16 agenţii de recrutare a medicilor şi asistenţilor medicali în spitale din străinătate, dar şi spitalul Sudharz Krankenhaus Nodhasen din Germania. “Cele mai căutate specialităţi sunt psihiatria, atât în Anglia, cât şi în Scandinavia, apoi anestezia şi medicina de urgenţă”, a declarat doctorul Grzegorz Chodkowski, organizatorul evenimentului. El a făcut şi un top al ţărilor unde medicii câştigă salariile cele mai mari din Europa. “Ţara care plăteşte cel mai bine medicii este Irlanda, urmată de Anglia. În Irlanda ne putem uita la salarii de 10.000-15.000 de euro lunar pentru medicii specialişti, iar pentru medicii rezidenţi, de 3.000-4.000 de euro. De asemenea, salarii mari se oferă în Suedia, Norvegia, Danemarca, unde salariile pot fi cu 30% mai mici decât în Anglia. De exemplu, un specialist câştigă 8.000-10.000 de euro, iar rezidentul 2.000-4.000 de euro. În Germania un rezident poate câştiga 2.000-3.000 de euro, iar un specialist 4.000-5.000 de euro”, a precizat Chodkowski.

“Avem 300 de posturi valabile în Belgia pentru asistente medicale generaliste, cu salariu de 2.000 de euro lunar. În cadrul programului oferim training de limbă pe durata a trei luni. Contractele se încheie iniţial pe şase luni, vor fi prelungite încă şase luni, iar apoi vor fi încheiate pe termen nelimitat”, a declarat Maria Stor, director general a companiei de recrutare AGS. Compania oferă cazare asistentelor contra sumei de 60 de euro pe săptămână şi le pune la dispoziţie o maşină dacă distanţa între locul de muncă şi locuinţă depăşeşte cinci kilometri sau o bicicletă pentru distanţele scurte. 80 de asistente s-au interesat de un loc de muncă în Belgia. 15-18 medici clujeni au ajuns anul trecut să lucreze în Anglia prin firma NES Healthcare UK. “Căutăm cât mai mulţi doctori specialişti în chirurgie. De la acest târg credem că vom recruta patru-cinci medici pentru spitale private. Am primit 50 de înregistrări, iar 10% vor veni să lucreze. Medicii vin o săptămână în Anglia, iar o alta o petrec în România. Salariul net este de 1.500 de euro pe săptămână”, a declarat Dermot Beatson, manager de recrutare al NES Healthcare
UK.

Vor să plece din ţară

315 medici clujeni au cerut certificate de conformitate în 2010 de la Colegiul Medicilor pentru a pleca la lucru în străinătate. În 2009, numai 75 de medici au solicitat aceste documente.


Loading...
Comenteaza