Teroare imobiliară în Zorilor

Teroare imobiliară în Zorilor
Peste 30 de locatari ai unui bloc de pe strada Viilor se declară terorizaţi de o construcţie care se ridică lângă imobilul în care locuiesc. Aceştia susţin că timp de şase zile au trăit cu spaima că blocul lorse va duce la vale, după săparea fundaţiei pentru noua construcţie.

Prefectul Călin Platon şi primarul Emil Boc au vizitat ieri zona. Boc a dispus sistarea lucrărilor şi a anunţat că va redacta o plângere penală împotriva constructorului, societatea HV Imobil Construct.

Locatarii blocului de pe strada Viilor, numărul 23, au protestat ieri, începând cu ora 9.00, împotriva amplasării unui bloc de şase niveluri în imediata apropiere a imobilului în care locuiesc.

Aceştia susţin că ridicarea noului imobil încalcă legislaţia în domeniu şi acuză faptul că autorizaţia de construire ar fi fost obţinută pe căi ilegale.

“Autorizaţia de construire a fost eliberată tocmai pe 3 ianuarie. Cine muncea atunci? Oricum, în acte scrie că vor construi pe 200 de metri, dar au săpat o groapă imensă”, a declarat Ioan Lupuţ, unul dintre locatarii nemulţumiţi. Acesta spune că, împreună cu alte 40 de familii, a depus mai multe sesizări la autorităţi. Cea mai mare temere a locatarilor este legată de faptul că blocul în care trăiesc s-ar putea prăbuşi.

 “Suntem speriaţi de faptul că blocul ar putea să o ia la vale. Deja au apărut crăpături pe faţadă”, a declarat Viorica Silaghi, una dintre locatare. “Au început de câteva zile. O să murim cu toţii aici, pentru că blocul deja s-a fisurat”, a afirmat Rodica Ionda, o pensionară. Locatarii se mai plâng şi de faptul că prin ridcarea noului bloc s-a distrus un loc de joacă şi un mic parc. “Acum unde o să îmi mai plimb copilul?”, s-a întrebat unul dintre protestatari.

 

“Pericol de alunecări de teren”

 

La două ore după începerea protestului locatarilor, la faţa locului a ajuns inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC) Cluj, Radu Cozma.

Acesta a verificat neregulile sesizate de locatari şi a constatat că există probleme legate de siguranţa blocului, cauzate de fundaţia noii construcţii. Cozma a apreciat că există pericolul ca terenul să alunece şi să afecteze blocul şi a solicitat constructorului, HV Imobil Construct, să efectueze, de urgenţă, lucrări de stabilizare a terenului.

 

Invazie de VIP-uri

 

Locatarii le-au cerut reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene să oprească lucrările de construcţie a noului imobil. Prefectul Călin Platon a fost primul care a ajuns pe Viilor 23, în jurul orei 12.00, fiind urmat, după aproximativ o oră, de primarul Emil Boc. Preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, a anunţat că va vizita zona în cursul zilei de astăzi.

Prefectul a declarat că va suspenda lucrările la noul bloc. “Vom suspenda pe loc autorizaţia de construire, dacă vom stabili că lucrările au fost efectuate ilegal”, a afirmat Platon. Potrivit legii, el poate anula printr-o decizie autorizaţia de construire eliberată de Primăria Cluj-Napoca. Platon a precizat însă că va lua o decizie abia după ce se va consulta cu inspectorii ITC.

 

Boc a oprit lucrările

 

Primarul Emil Boc a dispus sistarea imediată a lucrărilor şi acoperirea fundaţiei săpate pentru noul imobil. De asemenea, el a precizat că va solicita Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul Primăriei reanalizarea proiectului.

 “Am solicitat prefectului Călin Platon să analizeze modul în care beneficiarul a obţinut avizele care nu au fost emise de Primăria Cluj-Napoca”, a declarat Boc. Totodată, primarul s-a arătat dispus ca, în cazul în care se va dovedi că lucrările la imobilul din apropierea blocului de pe Viilor 23 sunt ilegale, să depună o plângere penală împotriva constructorului.

 

Suspiciuni legate de eliberarea autorizatiei de construire

 

“Autorizaţia de construire a fost eliberată tocmai pe 3 ianuarie. Cine muncea atunci? Oricum, în acte scrie că vor construi pe 200 de metri, dar au săpat o groapă imensă”, a precizat ieri dimineaţă Ioan Lupuţ, unul dintre locatarii blocului de pe Viilor nr. 23.

 
Proiectantul: “Greşeală a celor care au excavat”

Imobilul contestat de locatarii de pe Viilor 23 este ridicat de societatea HV Imobil Construct SRL şi a fost proiectat de Bogart Construct.

Beneficiarii sunt Ioan şi Lucreţia Pop şi Vasile Pop. Reprezentanţii Bogart Construct susţin că situaţia din zonă este sub control, iar blocul vecin nu este afectat. “A fost o greşeală a constructorului, de fapt, a celor care au excavat. S-au apropiat prea mult de blocul vecin, la şase metri şi jumătate”, a declarat Bogdan Petrina.

Acesta a mai menţionat că a sesizat problema încă de săptămâna trecută. “încă de vineri am început să stabilizăm terenul şi să umplem locul excavat. Am găsit deja o nouă soluţie, care presupune piloni de susţinere”, a mai afirmat Petrina.

Beneficiarul construcţiei, Ioan Pop, care este şi acţionar al companiei HV Imobil Construct, susţine că nu au existat probleme în ceea ce priveşte construirea imobilului.

“Eu am obţinut toate avizele necesare şi nu am depăşit limita de proprietate”, a declarat acesta. în plus, el a menţionat că groapa săpată în spatele blocului de pe Viilor 23 a fost acoperită parţial cu pietriş compactat încă de vineri

 Surse din zonă însă afirmă că aceasta a fost acoperită abia în momentul în care a început protestul locatarilor, când imediat în zonă au fost trimise primele basculante cu pietriş.

Loading...
Comenteaza