Tribunalul a decis: fără plăcuţe multilingve la intrările în Cluj-Napoca

Tribunalul a decis: fără plăcuţe multilingve la intrările în Cluj-Napoca
Ofensiva membrilor Asociației Minority Rights, care au intentat în toamna anului trecut un proces împotriva Primăriei Cluj-Napoca, privind amplasarea plăcuţelor multilingve la intrările în municipiu, a fost oprită de instanţă.

Magistraţii Secţiei mixte de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Cluj au decis luni să respingă ca neîntemeiată solicitarea asociaţiei.

Conform sentinţei pe scurt, instanţa "respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primărului Municipiului Cluj-Napoca. Respinge ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ. Pronunţată în şedinţa publică din data de 15.02.2016". 

Procesul împotriva primăriei clujene a fost deschis de Asociaţia Minority Rights în octombrie 2015, primul termen de judecată fiind stabilit în data de 26 octombrie.

Cu câteva zile înainte de acea dată membrii asociaţiei anunţau că au determinat 403 de cetăţeni să se alăture procesului intentat, însă întrucât intervenţiile accesorii nu au ajuns la timp la dosar, instanţa decis să fixeze un nou termen de judecată, în data de 7 decembrie. De atunci şi până în prezent cauza a fost amânată de mai multe ori, Tribunalul dând verdictul abia după trei termene de judecată.

Epopeea plăcuţelor bilingve

Ofensiva celor de la Musai-Muszaj a fost demarată în urma deciziei Curţii de Apel Cluj din 5 februarie 2015, prin care Primăria Cluj-Napoca nu mai era obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş.

Pentru a-și face auzite și, preferabil, ascultate, doleanțele, membrii grupului au inițiat o foarte activă campanie de mobilizare a cetăţenilor, care au fost chemați să se alăture demersului de a convinge muncipalitatea locală să monteze mult-doritele plăcuțe.

În acest context, au organizat, printre altele, un picnic în Piața Muzeului, o dezbatere cu avocați, jurnaliști și politicieni la Fabrica de Pensule, o ceremonie de tăiere a panglicii în lung în Piața Unirii, o lansare de baloane în culorile steagurilor din România și Ungaria în Piața Avram Iancu, un autostop pentru multiculturalitate, o dezbatere publică pe tema multilingvismului şi un flashmob pentru buna vecinătate.

Tot în acest scop au lansat „Primăvara celor 1.000 de procese", prin care au urmărit ca până la data de 1 iunie să convingă cel puţin 1.000 de clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor multilingve la intrările orașului. Campania s-a bucurat de succes, astfel că mult-doritele solicitări au fost strânse şi depuse la sediul principal al municipalităţii în aprilie, cu aproape două luni înainte de termenul limită fixat.

Nu în ultimul rând, grupul și-a înaintat proiectul și la concursul organizat de Com'on Cluj, acesta ieşind pe primul loc în concursul de idei.

Loading...
Comenteaza