Ucraina şi Rusia au ajuns la o întelegere informală privind preţul gazelor naturale

Ucraina şi Rusia au ajuns la o întelegere informală privind preţul gazelor naturale
Autorităţile din Rusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere în privinţa preţului gazelor naturale care ar urma să fie livrate Ucrainei pe perioada iernii, fiind aproape de a încheia un acord formal care ar elimina îngrijorările privind eventuale întreruperi în aprovizionarea de gaze pe continent.

Preşedintele ucrainian Petro Poroshenko a anunţat sâmbătă că ţara sa a acceptat să plătească Rusiei 385 de dolari pe perioada iernii pentru o mie de metri cubi de gaze, relatează The Wall Street Journal.

"Ucraina va avea gaze şi căldură", a spus Poroshenko.

Cele două părţi nu au încheiat încă un acord oficial, termenii acestuia urmând a fi discutaţi marţi.

"Este prematur să spunem că am ajuns la un acord. Un acord presupune semnături din partea Gazprom şi Naftogaz (companiile de stat din domeniul gazelor naturale din Rusia şi Ucraina - n.r.) şi reluarea furnizării de gaze", a declarat duminică premierul ucrainian Arseniy Yatsenyuk.

Potrivit oficialilor din Kiev, Ucraina nu dispune însă de fondurile necesare achiziţionării de gaze naturale şi intenţionează să ceară ajutor Fondului Monetar Internaţional, care ar putea să suplimenteze un împrumut de 17 miliarde de dolari acordat la începutul anului.

Rusia, care acoperă aproape 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de preţuri şi datorii, dar a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni.

În prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută ţările europene că există "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova şi Kiev, menţionând că va reduce livrările în cazul în care Ucraina va prelua ilegal gaze din conductele Gazprom.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza