Ungaria pusă la zid în privința migrației

Ungaria pusă la zid în privința migrației
Ungaria s-a confruntat cu provocări enorme după sosirile masive de migranți și refugiați în 2015 și 2016

Ungaria s-a confruntat cu provocări enorme după sosirile masive de migranți și refugiați în 2015 și 2016, dar unele măsuri luate de Budapesta ca răspuns în fața acestei situații provoacă îngrijorări serioase în legătură cu protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale migranților și refugiaților, indică un raport al reprezentantului special al Consiliului Europei (CoE) privind migrația și refugiații, Thomas Bocek, publicat joi, relatează agenția MTI.

Bocek a evaluat situația solicitanților de azil în Serbia și Ungaria într-un raport de aproape 40 de pagini, care se bazează pe o vizită de informare efectuată în cele două țări în iunie anul acesta.
Raportorul CoE a vizitat mai multe centre de primire în Serbia și zone de tranzit pentru migranți la Roszke și Tompa, în sudul Ungariei, și s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai autorităților locale și ai unor organizații civice.

''Detenția unor solicitanți de azil în zone de tranzit din Roszke și Tompa ridică întrebări referitoare la privarea lor efectivă de libertate'', a afirmat Bocek în raport.

El a constatat că în zonele de tranzit respective erau deținuți minori, inclusiv cu vârste între 14 și 18 ani, aceasta fiind o chestiune ce necesită luarea de urgență a unor măsuri. În raport se face apel la instituirea unui sistem de tutelă pentru minorii cu vârste între 14 și 18 ani.

''Preocuparea principală ar trebui să fie în interesul copilului. Fiecare efort depus ar trebui să evite recurgerea la privarea de libertate a copiilor migranți și refugiați doar pe baza statutului de migrant'', a afirmat Bocek în raport.

Potrivit raportorului CoE, ''este esențial ca dreptul de a cere azil, inclusiv accesul efectiv la procedurile privind azilul și mecanismele efective de apel, să fie garantat pentru fiecare migrant și refugiat'', a adăugat el.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza