Video Foto Veverițele invadează campusul USAMV. Mai ales "după program"

Veverițele invadează campusul USAMV. Mai ales "după program"

Vizite inedite în campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj: veverițele au putut fi văzute aproape de sălile de curs, iar rațele sălbatice au ajuns la restaurant. În perimetru a pătruns chiar și o căprioară sălbatică.

"Veverițe am tot văzut, dar sunt atât de rapide că de-abia apuci să le pozezi. Vin mai ales după ce se termină vânzoleala pe aici, activitățile didactice. În Grădina Agrobotanică, un adevărat ecosistem, sunt ulii, șoimi, iar în eleștee, unde avem plante mlăștinoase și în jur de 100 de pești exotici Koi, își fac veacul și cuibăresc rațele sălbatice pe care le vedem pe Someș.

Eleșteele sunt dispuse în scară, pentru ca apa să curgă din unul în altul și să alimenteze plantele mlăștinoase care sunt acolo. Tot în grădină sunt mii de specii de plante și insecte. Avem lavandă, primăvara e plin de ghiocei. La un moment dat de acolo a ajuns în campus și o căprioară. Accesul în Grădina Agrobotanică este deschis publicului larg”, explică reprezentanții USAMV.  

Universitatea a fost fondată în 1869, sub numele de Institutul de Învăţământ Agronomic Cluj - Mănăştur. În 1906, purta numele de Academia de Agricultură Cluj. Instituția are în structura sa facultăţi, departamente, bibliotecă, laboratoare, unităţi de cercetare, muzee, cămine, cantine, servicii administrative, tehnice, baze de practică, de agrement, servicii sociale.

Situată pe teritoriul campusului USAMV, Grădina Agrobotanică grupează 1.800 de specii vegetale care pot fi admirate de vizitatori. Grădina a fost înfiinţată în 1903, în vecinătatea ruinelor unei mănăstiri din sec.  XI, iar o parte din speciile cultivate de către călugări au fost păstrate, având în vedere că aceştia au avut o grădină de plante medicinale şi o farmacie.

Grădina Agrobotanică avea la început o suprafaţă de doar 0, 5 ha, dar a fost extinsă, în 2007, până la suprafaţa actuală, de 7 ha. Concepute iniţial ca nişte simple colecţii cu scop didactic universitar şi de cercetare, cele trei muzee ale USAMV se adresează azi publicului larg în perspectiva educării, informării şi documentării.   

Loading...
Comenteaza