Foto Ziua Europeană a 112. Amintiri ISU Cluj: S-a rupt gheața pe lacul Gheorgheni, trei copii cer ajutorul

Ziua Europeană a 112. Amintiri ISU Cluj: S-a rupt gheața pe lacul Gheorgheni, trei copii cer ajutorul
Ziua Europeană a 112. Amintiri ISU Cluj: S-a rupt gheața pe lacul Gheorgheni, trei copii cer ajutorul
Ziua Europeană a 112. Amintiri ISU Cluj: "Haideți repede pe lacul din Gheorgheni. S-a rupt gheața și sunt trei copii care strigă pentru ajutor&qu

De Ziua Europeană a numărului unic de urgenţă 112, ISU Cluj a postat pe Facebook, un mesaj în care aminteşte despre o intervenţie din anii 90, când pompierii au fost solicitaţi să sără în ajutorul unor copii căzuți în apa înghețată a lacului din Gheorgheni.

Plutonierul adjutant șef Claudiu Chintăuan, azi șef gardă intervenție stingere, în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Cluj-Napoca, îşi aminteşte de una dintre intervenţiile din 1998, când pompierii au fost solicitaţi la numărul 981.

” - Haideți repede pe lacul din Gheorgheni, lângă hotel Tineret. S-a rupt gheața și sunt trei copii care strigă pentru ajutor pe mijlocul lacului!”

Plecau atunci din Compania de Pompieri Cluj-Napoca o autospecială cu echipamente de descarcerare și un echipaj #SMURD, singurul din județul #Cluj la acea vreme pentru a sări în ajutor copiilor căzuți în apa înghețată", îşi aminteşte Claudiu Chintăuan.

"Pe marginea lacului văd doi copii întinși pe gheață, care îl susțineau pe al treilea căzut în apa înghețată printr-o crăpătură, în timp ce se dădea cu bicicleta pe acolo. Stratul de gheața era subțire și nu avea cum să-i susțină pe #salvatori să ajungă la copii. Echipamentele de la ceva vreme constau în prezante subțiri și câteva mai groase primite din donații. Nu existau costume de scafandrii termoizolante sau alte posibilități. Cu toate acestea trebuiau să găsească o cale să ajungă la copii. Așa că, s-au legat cu funii de brâu, s-au pus pe burtă și au intrat pe lac, lipiți de gheață, la o distanță de 2-3 m unul față de celălalt. Târâș ajung la copiii înghețați și speriați, pe care reușesc să-i aducă la ambulanța SMURD, unde sunt înveliți cu pături și îngrijiți de personalul medical", povesteşte pompierul clujean.

Așa așa sună doar una din sutele de amintiri pe care ți le poate spune plutonierul adjutant șef Claudiu Chintăuan, azi șef gardă intervenție stingere, în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Cluj-Napoca.

Și ți-ar povesti cu #entuziasm și despre șirul #accidentelor tragice ale camioanelor de pe Calea Turzii din anii '90, despre #incendiul de la Poșta Gării, despre #explozia transformatorului de la Industria Sârmei - Câmpia Turzii sau despre incendiile mari de la Terapia.

Își amintește că a ales din #pasiune meseria de #pompier și că a fost prima și singura #alegere. Astăzi, spune că nu vede o altă #vocație, mai potrivită pentru el. 

A început ca și militar în termen în octombrie 1990 și a crescut odată cu sistemul de urgență. La începutul carierei își amintește că era foarte multă strictețe și multe cerințe din punct de vedere profesional.

” - Am avut noroc cu colegi, care chiar și în acele condiții știau să ne ridice moralul cu o atitudine jovială sau cu un gest colegial. Îmi plăcea să caut singur cum pot să îmbunătățesc ceea ce fac, mergeam din timpul liber la cursurile de prim ajutor care erau destinate voluntarilor SMURD și o făceam doar pentru a înțelege mai bine nevoia personalului medical de atunci. Ajunsesem să cunosc procedurile medicale, instrumentarul, medicamentele și să pot să-i sprijinim pe medici la cazurile care mergeam, chiar dacă nu mi se cerea acest lucru în acele vremuri.
- Trebuie să știe oricine vrea să fie pompier că va avea nevoie de #sprijinul#familiei pentru a-l înțelege când este la datorie, să țină la #echipă și să se detașeze emoțional de cazurile la care va merge. Dar cu toate acestea pot să le spun că nu este împlinire mai frumoasă decât atunci când reușești să salvezi pe cineva”, spune plutonierul adjutant șef Claudiu Chintăuan.

Astăzi, de #ZiuaEuropeana112, îi celebrăm pe toți salvatorii care ne sunt alături atunci când avem nevoie.

În #România beneficiem de serviciul #ApelUnicDeUrgență112 de mai bine de 11 ani și putem spune că acest serviciu a adus în fiecare an un plus nivelului de siguranță cetățenilor. Așa că, profitând de ocazie, le urăm La Mulți Ani tuturor celor care sunt mereu de veghe pentru binele nostru!", scrie în mesajul postat pe pagina de Facebook a ISU Cluj.

Loading...
Comenteaza