Ziua în care clujenii şi-au recăpătat demnitatea

Ziua în care clujenii şi-au recăpătat demnitatea
Piaţa Libertăţii. 21 decembrie 1989. Ora 15.34. Se aud focuri de armă. Soldaţii împuşcă în plin. Pe caldarâmul rece cad seceraţi primii morţi ai revoluţiei clujene. Vestea se răspândeşte ca fulgerul. Apoi, la Fabrica de Bere, la Astoria, în Mărăşti, călăii comunişti sau simpli soldaţi derutaţi mai ucid protestatarii clujeni ieşiţi să sprijine Timişoara în tentativa ei de a demola regimul Ceauşescu. A doua zi, Revoluţia Română a învins, iar cuplul dictatorial a fugit. Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost ucişi, apoi, pe 25 decembrie.

Revoluţia anticomunistă de la Cluj aniversează astăzi 18 ani. în Piaţa Libertăţii, actorul Călin Nemeş a aţâţat clujenii şi şi-a dezvelit pieptul în faţa gloanţelor. A căzut lovit, dar a supravieţuit miraculos. Alţii nu au avut norocul lui. Au murit. Două zile mai târziu, regimul comunist e spulberat şi aruncat la coşul de gunoi al istoriei.

 “A fost ceva unic, o forţă care ne-a adunat şi am fost în comuniune. Acum nu mai simţim la fel. Am fost uniţi prin ură, dar aceasta ne-a eliberat ”ne-a spus ieri Doina Cornea, cunoscuta opozantă a regimului comunist.

 

Anchetă eternă

 

Nici după 18 ani, ancheta asupra momentelor din timpul Revoluţiei nu s-a încheiat. Aflat la Cluj, procurorul general Dan Voinea îi anchetează pe cei doi ofiţeri care au scăpat nepedepsiţi în dosarul revoluţiei. Zeci de martori au fost intervievaţi la Parchetul Militar în 2-6 decembrie.

Cei care au fost anchetaţi sunt fostul căpitan Carp Dando, ofiţerul care a condus dispozitivul din Piaţa Libertăţii şi Florian Caba, locotenent colonel în timpul Revoluţiei, în timpul căreia, la Cluj, au murit 14 oameni.

 Dando şi Carp au scăpat fără condamnare în primul dosar al Revoluţiei de la Cluj. Ei sunt acuzaţi de  “participaţie improprie la infracţiunea de omor deosebit de grav”, iar Dando mai este acuzat că nu a stăpânit dispozitivul din Piaţa Universităţii.

Mâine, TVR Cluj va transmite de la ora 17.45 un documentar de excepţie cu opozanta Doina Cornea, cu imagini de arhivă în premieră din timpul Revoluţiei.

 

Comemorări în Cluj

 

Instituţia Prefectului Judeţului Cluj a anunţat ieri calendarul aprobat al acţiunilor comemorative dedicate împlinirii a 18 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, la nivelul judeţului Cluj. Astfel, în municipiul Cluj-Napoca sunt programate astăzi, la ora 10.00, Adunarea pe podul de peste Someş, pe strada Horea, o slujbă de pomenire şi depuneri de jerbe de flori.

La ora 10.30, va avea loc Marşul Comemorării, pe traseul strada Regele Ferdinand – Piaţa Unirii, urmat de o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroii Revoluţei. Marşul va continua pe traseul Bulevardul Eroilor – Piaţa Ştefan cel Mare – Calea Turzii - Cimitirul Eroilor. De asemenea, la Cimitirul Eroilor sunt programate o slujbă religioasă, precum şi defilarea gărzii militare de onoare, la ora 12.00, concomitent cu depuneri de coroane şi jerbe de flori în Piaţa Mărăşti şi pe strada Moţilor.

Şi în municipiile Turda şi Dej sunt programate ceremonii de comemorare şi slujbe de pomenire pentru cei care şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

 

Protagoniştii Revoluţiei din 1989 de la Cluj

 

Doina Cornea, opozantă, figură de marcă a Revoluţiei: este pensionară, dar activă în presa politică

Carp Dando, căpitan de armată, şeful dispozitivului din Piaţa Libertăţii: acuzat, riscă 15-25 de ani de închisoare

Florian Caba, general maior (r): pensionar, acuzat, riscă 15-25 de ani de închisoare

Ioachim Moga, ultimul secretar de partid al judeţului: a decedat recent

Ilie Dicu, maior, a condus detaşament de represiune la Hotelul Astoria: încarcerat la Gherla, în urma condamnării de 15 ani de închisoare pentru omor

Iulian Topliceanu, general colonel, fostul şef al Armatei a IV-a: condamnat la zece ani de închisoare

Vasile Burtea, colonel, şeful lui Carp Dando, autorul celebrei sintagme “Trageţi în ei că nu sunt oameni”: condamnat la nouă ani de închisoare

Laurenţiu Cocan, locotenent colonel: condamnat la nouă ani de închisoare

Răzvan Rotta, autorul faimoaselor poze ale Revoluţiei: prosper om de afaceri.

Regimul comunist: condamnat oficial ca regim criminal de statul român, în 2006, pe baza unui raport oficial

Loading...
Comenteaza