Cum pot românii din zone izolate să primească Internet prin satelit

Cum pot românii din zone izolate să primească Internet prin satelit
Românii care nu au acces la internet prin bandă largă pot opta pentru abonamente de Internet prin satelit - în total 3 milioane de europeni sunt în această situaţie, arată un raport al Comisiei Europene.

În prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilității la nivel paneuropean a serviciilor în bandă largă prin satelit. Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile.

Până la sfârșitul anului 2012, 99,4% din gospodăriile din UE aveau acces la servicii de bază în bandă largă, fixe sau mobile, inclusiv 96,1% din gospodăriile situate în zonele rurale. Însă, din cele 0,6 procente rămase (sau aproximativ 3 milioane de cetățeni) făceau parte numeroase familii și întreprinderi din zone izolate sau rurale, unde desfășurarea serviciilor fixe sau mobile în bandă largă este mai dificilă și mai costisitoare.

„UE are o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, însă pentru persoanele aflate în zonele cele mai izolate, satelitul este o bună modalitate de a rămâne conectat, iar acest lucru probabil că nu se va schimba", spune comisarul Neelie Kroes.

Mulți europeni nu își dau seama că serviciile în bandă largă prin satelit reprezintă o opțiune pentru ei. Există 148 de sateliți care oferă servicii cetățenilor europeni. Pachetele de bază pornesc de la 10 euro pe lună, pachetele cu viteză de 20 Mbps de la 25 euro pe lună, prețurile medii pentru antenele parabolice fiind de 350 euro (mai ieftin dacă se contractează un abonament de tip premium).

Sateliții moderni bidirecționali în bandă largă de frecvența KA pot furniza o viteză de descărcare de până la 20 de megabiți pe secundă.

Societăți cum ar fi Eutelsat și Astra sunt lideri mondiali în domeniul serviciilor în bandă largă prin satelit. În prezent, peste 250 de sateliți oferă peste 20 000 de programe de televiziune din orbita geostaționară, iar aproximativ 148 dintre aceștia sunt exploatați de membrii ESOA.

În plus, Comisia a finanțat două inițiative pentru a sprijini desfășurarea serviciilor în bandă largă prin satelit în regiunile Europei la care au participat 43 de parteneri din 16 state membre. Proiectele SABER și BRESAT reunesc autoritățile naționale și regionale care colaborează cu reprezentanți de frunte ai sectorului comunicațiilor prin satelit în scopul de a sensibiliza opinia publică, a face schimb de bune practici în privința utilizării fondurilor, a analiza obstacolele, dar și a găsi soluții la acestea.

Conectivitatea este esențială pentru ecosistemul digital mai amplu al UE, din care fac parte producătorii de echipamente, antreprenorii din domeniul internetului, obiectele inteligente, comerțul cu ridicata, comerțul cu amănuntul și logistica, conținutul creativ european, educația și serviciile publice digitale. În luna septembrie, Comisia a prezentat un pachet menit să consolideze piața unică a telecomunicațiilor și să stimuleze, în special, investițiile în servicii în bandă largă de mare viteză.

Ce este rețeaua în bandă largă prin satelit

Internetul prin satelit, denumit și rețea în bandă largă prin satelit, este o conexiune internet bidirecțională de mare viteză efectuată prin intermediul sateliților de comunicații în loc de linia de telefon fix sau alte mijloace terestre. În prezent, rețeaua în bandă largă prin satelit este în mare măsură comparabilă cu rețeaua în bandă largă DSL în privința costurilor și a performanței, fiind disponibile pachete de bază începând de la 10 EUR pe lună. Deși fibra optică și cablul oferă o performanță la o viteză superioară, acestea nu sunt disponibile pentru toți utilizatorii, cum este în prezent cazul satelitului. Din acest motiv, satelitul devine o opțiune atractivă în special în zonele izolate, în care acoperirea rețelelor fixe și mobile este slabă sau inexistentă.

Ce tip de sprijin public există pentru continuarea extinderii rețelelor în bandă largă în zonele rurale

Finanțarea publică continuă să joace un rol în asigurarea conexiunilor în bandă largă pentru gospodăriile și întreprinderile din UE, în special cele aflate în zonele rurale. Comisia dispune de orientări privind ajutoarele de stat generoase, menite să sprijine statele membre să asigure servicii în bandă largă într-un mod favorabil concurenței.

Va fi disponibil un sprijin pentru serviciile în bandă largă prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, tehnologiile informației și comunicațiilor constituind în prezent o prioritate a fondurilor structurale ale UE, și se vor elabora noi orientări privind ajutoarele de stat pentru banda largă.

Care sunt următoarele obiective ale Comisie în materie de bandă largă

Serviciile digitale de mâine - de la televiziunea conectată la cloud computing și e-sănătate - depind tot mai mult de conexiuni în bandă largă rapide și eficiente. Aceste conexiuni devin esențiale pentru economia noastră și se estimează că o creștere cu 10% a răspândirii serviciilor în bandă largă ar duce la o majorare de 1-1,5% a PIB-ului. Agenda digitală pentru Europa (ADE) și-a stabilit obiectivul de a oferi fiecărui cetățean european posibilitatea de a avea acces la tehnologiile digitale și de a asigura competitivitatea Europei în secolul al 21-lea. Conectivitatea rapidă este un element esențial pentru realizarea acestui obiectiv, iar componenta „bandă largă" a Agendei digitale pentru Europa vizează:

  • asigurarea accesului la servicii în bandă largă de bază pentru toți până în 2013;
  • asigurarea accesului la rețele de generație următoare (30 Mbps sau mai mult) pentru toți până în 2020;
  • garantarea faptului că 50 % din gospodării sunt abonate la internet cu viteză de 100 Mbps sau mai mare.

 

Loading...
Comenteaza