Avocații din Cluj, alături de colegii din alte 13 județe, grevă din cauza onorariilor în cazurile din oficiu

Avocații din Cluj, alături de colegii din alte 13 județe, grevă din cauza onorariilor în cazurile din oficiu

Baroul Cluj și alte 13 barouri din țară au transmis un avertisment Ministerului Justiției legat de onorarii, susținând că dacă situația nu se rezolvă rapid se va ajunge la grevă pe perioadă nedeterminată.

Avocații au trei probleme pentru care cer o rezolvare urgentă:

  • majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru serviciile de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar
  • reglementarea prin Protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor
  • eliminarea practicii judecătorilor și procurorilor de cenzurare a onorariilor.

Principala nemulțumire este legată de valoarea onorariilor pentru cauzele din oficiu. ”Avocatul partener indispensabil al Justiției, poate încasa pentru activitatea judiciară prestată într-un dosar, suma minimă de 140,57 lei / net sau suma maximă de 468,58 lei / net. La fel, în celelalte cazuri. De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie este de 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei lunar. La salariul minim brut de 2080 lei/lună, salariul net (în mână) primit de angajat va fi de 1.263 lei.Cu alte cuvinte, pentru un dosar, un avocat poate încasa un venit net de 8,98 de ori mai mic decât venitul net lunar al unei persoane fără pregătire universitară. DERIZORIU!!”, se arată în comunicatul de presă semnat de decanii celor 14 barouri din țară, citat de Pressalert.ro.

Avocații solicită să fie reglementate onorariile/remunerațiile cuvenite curatorilor având în vedere lipsa oricărei reglementări a cuantumului onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor, precum și practica total diferită și lipsită de orice fundamentare a instanțelor de judecată din țară.

De asemenea, au solicitat să fie eliminată prevederea din protocolul dintre Ministerul Justiției și Uniunea Națională a Barourilor din România privind posibilitatea ca judecătorii sau procurorii pot cenzura onorariile avocaților.

”Reprezentanții Barourilor, ai UNBR, au atras atenția de multe ori asupra acestor aspecte, au tras mai multe semnale de alarmă, însă magistrații au ales să ne ignore, lovind în profesia de avocat, lovind în avocați, îndeosebi în cei tineri, stabilind de multe ori onorariile după bunul plac, determinând degradarea calitativă a prestațiilor specifice în materia asistenței judiciare. Nu puteți moral să pretindeți calitatea serviciilor avocațiale în aceste cauze, plătind onorarii derizorii”, susțin reprezentanții barourilor.

În cazul în care nu se vor lua măsuri de urgență, avocații au anunțat și programul protestelor – prezentarea avocaților în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braț in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenței judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenței judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea și aplicarea soluțiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019. Protestul este semnat de decanii barourilor din Alba, Argeș, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj și Timiș.

 

Loading...
Comenteaza