Cristi Danileț: Nu va fi niciun OUG pe amnistie și grațiere

Cristi Danileț: Nu va fi niciun OUG pe amnistie și grațiere

Judecătorul clujean Cristi Danileț este de părere că Guvernul nu va iniția o Ordonanță de Urgență pentru amnistie și grațiere. 

"Eu zic că nu va fi niciun OUG pe amnistie (uitarea infracțiunii, dosarul se închide, condamnarea se șterge din cazier) și gratiere (iertare de pedeapsă, dar dosarul se termină și fapta apare în cazier). Asta pentru că:
- un proiect de lege cu privire la grațiere făcut de Guvern in noaptea de 31 ian. 2017 este în Camera Deputaților. Dacă atunci nu a fost găsită urgența pentru o OUG cu siguranță nici în anul și jumătate scurs de atunci nu s-a dovedit vreo urgență. In plus: Legea 546/2002 stabilește că grațierile colective se dau doar de Parlament, nu de Guvern;
- cu privire la amnistie: nu s-a dezbătut public vreun proiect concret, nu s-a făcut niciun studiu de impact, publicul este total împotriva unei astfel de măsuri (s-a văzut dezastrul de anul trecut cu Legea recursului compensatoriu care a dus la liberarea necontrolata a unor condamnați care azi sunt înapoi, rata recidivei la noi fiind 70%) și nu este vreo urgență! Mai mult, jumătate dintre judecătorii penaliști sunt in concediu și nu ar avea cine să facă formalitățile pentru eliberarea a mii (?!) de deținuți", explică într-o postare pe Facebook, judecătorul clujean.

Potrivit G4Media.ro, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar fi discutat luni, conform unor surse politice, despre ordonanța de urgență pentru amnistie și grațiere pe care o cere președintele PSD, Liviu Dragnea. Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, tot luni, la ieșirea de la înâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, că nu a discutat nimic la Guvern legat de o ordonanță pe amnistie și grațiere: „Să nu vorbim despre situaţii ipotetice, nu avem aşa ceva în Ministerul de Justiţie, nici în dezbatere, nici în avizare", scrie realitatea.net.

Loading...
Comenteaza