De ce avem apetitul ridicat pentru reduceri şi gratuitate

De ce avem apetitul ridicat pentru reduceri şi gratuitate
Simpla vedere a etichetelor de reduceri, anunţate cu litere mari şi rosii de către magazine, stimulează creşterea tensiunii sanguine, produce o stare de agitaţie, creşte nivelul adrenalinei şi, în cazul multor români, îi forţează să cumpere mai mult decât de obicei, este de părere psihologul Iuliana Fűlaș.

Un alt factor de care comercianţii se folosesc pentru a le excita simţurile cumpărătorilor este mecanismul conform căruia doar 5% sunt iniţiatori, iar restul de 95%, imitatori, cei care sunt influentaţi de acţiunile celorlalţi. Potrivit specialistului, dependenţa de cumpărături în timpul reducerilor este puternic influenţată de procesul de imitare. 

“Aceste strategii de marketing au în spate mecanisme psihologice, iar dorinţa românului de a imita este foarte mult exploatată de vânzători. Comercianţii mai folosesc şi alte arme de influenţă. Reciprocitatea face referire la obligaţia de a întoarce favoarea. Când un vânzător îţi oferă un produs la un preţ foarte mic sau gratuit, oamenii simt instinctiv nevoia de a se revanşa pentru „favoarea” primită. 

Acest lucru îi împinge pe mulţi români să cumpere mai mult decât de obicei de la acelaşi comerciant. Societatea ne-a educat în această direcţie, şi anume să întoarcem favorurile şi să nu oferim necondiţionat”, afirmă Fűlaș. Dependența de cumpărături este similară cu adicţia de droguri, alcool, jocuri de noroc sau mâncatul compulsiv şi apare pe fondul unor carenţe afective din copilărie sau pe fondul evenimentor traumatizante petrecute la maturitate. 

“Oamenii încearcă să compenseze lipsa afectivităţii, a atentiei sau a aprecierii, umplând golul interior cu obiecte, chiar dacă le sunt sau nu folositoare. În spatele acestei dependenţe se află depresia, anxietatea, sentimentele de culpabilitate, tulburările de personalitate. Când sunt reduceri sau oferte gratuite, se pot observa foarte uşor persoanele cu aceste comportamente compulsive; nu au capacitatea de a rezista tentaţiei ofertelor și au nevoie de ajutor specializat”, consideră psihologul.

Potrivit specialistului, factorii care au amplificat aceste comportamente compulsive, pe lângă carenţele afective din copilărie sau evenimentele traumatizante petrecute la maturitate, se numără perioada de haos şi furturi imediat după căderea comunismului, dar şi criza financiară.  

Loading...
Comenteaza