Ediţie aniversară a Balului Operei, cu specific austriac şi recital de excepţie

Ediţie aniversară a Balului Operei, cu specific austriac şi recital de excepţie
Manifestarea din acest an de la Cluj marchează 20 de ani de la lansarea evenimentului şi va sta sub semnul culturii austriece.

Balul Operei 2012 le aduce clujenilor, la 20 de ani de la lansarea proiectului, o ediţie ce va sta sub semnul compozitorilor austrieci. Evenimentul este programat în 18-19 februarie şi va oferi publicului celebrele valsuri vieneze, dar şi un recital extraordinar susţinut de violonistul Gabriel Croitoru, pe celebra vioară Guarnieri, ce i-a aparţinut lui George Enescu. "Meniul" va fi întregit de decernarea deja tradiţionalelor premii "Lya Hubic", "Mecena" şi "Seniorii cetăţii", dar şi de momente surpriză. Amfitrioni vor fi Melania Medeleanu şi Rareş Bogdan.

"Este o ediţie aniversară: 20 de ani, 1992-2012. Sunt douăzeci de ani de când am iniţiat acest eveniment. După ce ediţia precedentă a fost dedicată Parisului, acum aducem un omagiu Vienei, care este capitala celui mai mare bal din lume. Noi, care tindem spre titulatura de capitală culturală europeană în 2020, spunem un «Servus, Viena!»", a explicat Matei Miko, producătorul Balului Operei de la Cluj, care se va desfăşura anul acesta în 18-19 februarie, pe scena Operei Naţional din Cluj-Napoca. Ediţia din acest an este cea de-a XVII-a, dar marchează 20 de ani de la lansarea evenimentului, în 1992. Manifestarea va avea loc pe parcursul a două seri, prima dintre ele cu un program mai complex, iar cea de-a doua, cu genericul Gala laureaţilor, constând într-un recital muzical extraordinar. Balul Operei va debuta sâmbătă, 18 februarie, începând cu ora 19:00. Artistul Marius Ciprian Pop va prezenta spectatorilor tinerii de excepţie ai Clujului, în cadrul programului "Debutanţii".

"La Balul Operei din Viena în cadrul acestui program sunt prezentaţi tinerii care urmează să intre în rândul înaltei societăţi. La noi, cei care vor urca pe scenă vor fi copiii valoroşi, copiii de excelenţă ai Clujului", a subliniat Matei Miko. Seara de sâmbătă va include şi un spectacol cu fragmente de operă şi operetă din repertoriul unor compozitori austrieci precum Johann Strauss-tatăl, Johann Strauss-fiul, Alfred Stolz şi Fritz Kreisler. Nu va lipsi celebrul "Marş al lui Radetzky", dar nici valsurile "Frumoasa Dunăre albastră", "Valsul imperial", polca rapidă "Trenul veseliei". Reprezentaţia muzicală va fi dirijată de Adrian Morar, regia artistică este semnată de Rareş Trifan, scenografia va fi realizată de Valentin Codoiu, iar coregrafia, de către Vasile Solomon. Vor evolua mai mulţi solişti, respectiv balerini ai Operei clujene. Spectacolul va fi urmat de decernarea premiilor "Lya Hubic" - ce vor înmânate de către profesorul universitar Aurel Marc, "Mecena" - înmânat de Rares Bogdan, a medaliilor "Emblemă de Cluj" - înmânate de Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi a medaliilor "Seniorii cetăţii" - înmânate de academicianul Ioan Aurel Pop. Prima zi a Balului Operei va include un moment retrospectiv, cu toate ediţiile anterioare, un spectacol de modă, decernarea premiilor Top Model şi Transilvania Fashion, respectiv a trofeului "Moda cum laude", ce vor fi înmânate de profesorul universitar Ioan Sbârciu, respectiv de Liana Basso Stănescu.

Participanţii vor avea parte şi de un mare bufet al Operei, ocazie cu care mai multe restaurante din Cluj-Napoca vor participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Artă Culinară Gusturi Transilvane. La final toţi cei din sală vor fi invitaţi la dans. "În fiecare an Balul Operei vine cu un decor nou, repertoriu şi artişti noi. Singurul lucru care este la fel de la an la an este că avem actul I, II, III. Conţinutul lor este complet nou şi schimbat. Balul acesta se adresează clujenilor, e balul lor, e făcut pentru ei. Vor exista invitaţii, dar vor fi disponibile şi bilete, să dăm posibilitatea tuturor de a participa", a precizat producătorul evenimentului. Amfitrionii Balului Operei vor fi realizatoarea TV Melania Medeleanu şi directorul ZIUA de CLUJ, Rareş Bogdan.

Recital pe vioara lui George Enescu, la Gala laureaţilor

Balul Operei va continua duminică, 19 februarie, de la ora 17:00, cu Gala laureaţilor, eveniment dedicat persoanelor cărora în ultimii ani le-au fost acordate trofee în cadrul Balului Operei. Evenimentul va consta într-un recital extraordinar al violonistului Gabriel Croitoru, ce va fi acompaniat de pianistul Horia Mihail. Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarnieri, ce i-a aparţinut marelui violonist şi compozitor român George Enescu. Supranumită "catedrala", pentru emisia sa specială, vioara i-a fost reatribuită pentru utilizare, în urma unui concurs naţional, lui Gabriel Croitoru. "Am dorit să oferim clujenilor privilegiul de a asculta doi maeştri cântând la cele două viori de maestru care există în ţară. Anul trecut l-am avut pe Alexandru Tomescu, care a cântat pe Stradivarius, iar acum pe Gabriel Croitoru, care va evolua pe Guarnieri. Practic, cu asta închidem seria viorilor de maestru din ţară. La nivel mondial mai sunt patru-cinci români care cântă pe instrumente de asemenea prestigiu, în calitate de concert-maiştri ai unor Orchestre din străinătate", a precizat realizatorul Balului Operei.

 

Loading...
Comenteaza