Evadare din subteranul Clujului. Un joc horror transpus în viaţa reală FOTO

Evadare din subteranul Clujului. Un joc horror transpus în viaţa reală FOTO
Mulţi clujeni cred că legenda conform căreia pe sub străzile Clujului există beciuri şi tuneluri care se leagă între ele este reală. Mai mult, undeva în centrul oraşului, există un loc ca o închisoare sinistră, unde clujenii pot evada din monotonia zilnică, alături de prieteni sau familie.

The Dungeon vine cu un concept nou pentru Cluj-Napoca, un joc în care timp de 60 de minute participanţii sunt închişi într-o încăpere, din care pot evada după ce găsesc cheia. Unde se află cheia? Asta e partea cea mai interesantă pe care prizonierii trebuie să o descopere.

Creatoarea s-a inspirat pentru acest loc din jocurile de room escape de pe calculator. "Mie îmi plac foarte mult jocurile de genul ăsta, de room escape, pe calculator şi am avut ocazia să joc unul live, în Budapesta. Mi-a plăcut foarte tare şi am zis ‘Wow', nu pot să cred că cineva s-a gândit să implementeze jocul online în viaţa reală", a povestit Ancuţa Vancea, managerul locului.

Ce a creat ea după experienţa din Budapesta este un loc departe de lumea obişnuită. Uşa metalică, grea care se închide cu cheia în urma celor care pornesc în aventura subterană este primul element care te face să realizezi că e un joc real şi că din acel moment eşti prizonierul închisorii, alături de prietenii tăi. Aerul rece, lumina slabă care vine de la lumânări, sunetele sinistre şi muzica ciudată care se aude, activează imediat impulsul de a-ţi pune mintea la contribuţie în căutarea indiciilor care duc la găsirea cheii.

Este un joc care se potriveşte cel mai bine celor curioşi, însetaţi după aventură. Primul lucru pe care participanţii îl fac este să studieze încăperea. Cei care se lasă furaţi de capetele de schelet, borcanele cu formol şi alte decoraţiuni ciudate, riscă să nu iasă la timp din încăpere. În acel moment, prioritatea este rezolvarea puzzle-urilor, descifrarea codurilor, deschiderea lacătelor şi punerea cap la cap a indiciilor găsite.

Bibliotecile grele, pline cu cărţi vechi te fac să te întrebi ce se ascunde în spatele lor. Un puzzle rezolvat, un cod descifrat poate să însemne un nou indiciu spre evadare. La un moment dat prizonierii se simt debusolaţi şi împotmoliţi, moment în care o voce le dă indicii despre ce ar trebui să facă mai departe. Curioşii găsesc indicii aparent nefolositoare dar pe măsură ce caută tot mai mult, informaţiile încep să se lege. Un lucru nu trebuie uitat, şi anume că timpul se scurge.

"Chiar trebuie să gândeşti logic, să-ţi foloseşti creativitatea, spiritul de echipă. Comunicarea este foarte importantă, e foarte important dacă găsesc ceva să le arate şi membrilor echipei şi poate împreună îşi vor da seama la ce le foloseşte indiciul respectiv. Fiecare are anumite abilităţi sau competenţe şi atunci poate unul e mai bun pe partea electronică, unul e mai bun pe rezolvat alte puzzle-uri mai micuţe şi asta face jocul, nu doar distractiv, dar este un exerciţiu bun de comunicare şi de prietenie până la urmă", a mai spus Vancea.

Cu cât ceasul vechi de pe perete indică trecerea celor 60 de minute, presiunea creşte tot mai mult, iar şansele de evadare scad. Nu oricine reuşeşte să găsească cheia la timp, dar distracţia este garantată, pe lângă micile sperieturi care vin din partea prietenilor. Câştigătorii sunt recompensaţi cu diferite premii care îi vor scoate din casă la diferite activităţi sau evenimente distractive.

„La început eram un pic reticentă să pun mâna pe chestii sau să îmi bag mâna în tot felul de găuri că nu ştiam ce se ascunde în găurile respective şi mă speria şi prietenul meu, dar oricum per total chiar merită experienţa şi înveţi chestii despre prietenii tăi şi despre tine", a spus Andra, una dintre participantele la joc, după ce a trăit aventura subterană.

Locul este deschis din toamna anului trecut, dar de curând şi-a schimbat tematica şi puzzle-urile, iar nivelul de dificultate este mai crescut. The Dungeon reprezintă o premieră pentru Cluj-Napoca, iar puzzle-urile sunt complet originale. În România sunt puţine oraşe care se pot lăuda cu astfel de jocuri reale, iar feedback-ul este mereu pozitiv.

Loading...
Comenteaza