Monoxidul de carbon ucide. Cum te fereşti de astfel de intoxicaţii

Monoxidul de carbon ucide. Cum te fereşti de astfel de intoxicaţii
Intoxicaţiile cu monoxid de carbon sunt deosebit de periculoase, zeci de persoane pierzându-şi viaţa în fiecare an din cauza lor. De cele mai multe ori însă, accidentele pot fi prevenite printr-o serie de măsuri aflate la îndemâna oricui.

În ultimii doi ani, aproape 80 de persoane au avut de suferit, din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar dintre acestea 22 nu au mai putut fi salvate. De altfel, numai în judeţul Cluj au fost înregistrate cinci astfel de cazuri, soldate cu 14 victime, dintre care două şi-au pierdut viaţa, conform datelor E.ON Gaz Distribuţie valabile pentru cele 20 de judeţe din ţară în care compania este activă.

În acest context, reprezentanţii companiei au lansat o campanie de informare a populaţiei, cu scopul de a creşte gradul de responsabilizare a cetăţenilor în ceea ce priveşte aplicarea regulilor de siguranţă.

„Cauzele care au dus la aceste situaţii tragice sunt similare în cele mai multe cazuri, şi anume utilizarea unor coşuri de evacuare neetanşe, înfundate sau cu deficienţe de construire sau racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri. Informarea asupra regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire în condiţii de siguranţă şi aplicarea continuă a acestora înlătură riscurile", a declarat Teona Oltean, directorul  general adjunct E.ON Gaz Distribuţie.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate de către persoane autorizate în acest sens, întreţinute şi verificate periodic, informează aceştia. Coşurile, hornurile, ţevile de evacuare trebuie şi ele inspectate periodic pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător, iar încăperile trebuie aerisite frecvent, pentru a vă asigura că există ventilaţie. Totodată, se impune supravegherea aparatelor neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă, cum ar fi aragazurile, fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Nu în ultimul rând, pentru siguranţa cetăţenilor, E.ON recomandă să se asigure verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece şi exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenţii.

Loading...
Comenteaza