Ce pericole ascunde un banal selfie

Ce pericole ascunde un banal selfie
Fenomenul "selfie"-urilor este din ce în ce mai răspândit pe reţelele de socializare, tot mai mulţi tineri alegând această metodă de auto-promovare. Psihologii atrag atenţia că acest obicei poate duce la narcisism, depresie și anxietate.

Deși nevoia de socializare, inclusiv cea realizată în mediul online, reprezintă un lucru normal, tulburările de comportament apar atunci când utilizatorii, în special cei din generația mai tânără, pun mai mare accent pe promovarea sinelui și mai puțin pe procesul de socializare, susţin psihologii.

Chiar dacă fotografiile selfie, tot mai des utilizate pe Facebook, reprezintă un simplu instrument de auto-promovare, acest fenomen poate deveni periculos pentru societate, deoarece formează o generație de narcisiști, cred psihologii.

"În mediul online întotdeauna va fi cineva mai frumos, mai destept și mai sus decât tine, lucru care rănește și imaginea de sine poate fi afectată. Din acest punct de vedere, Faceboo este o piedică în calea comunicării, apropierii dintre oameni.

Din cauză că petrec foarte multe ore pe rețelele de socializare, tinerii de azi nu mai stiu să construiască relații interumane funcționale din care să primească atenție, iubire și validare. Aceste nevoi și trebuințe, nefiind satisfacute în viața reală, ei și le satisfac în lumea virtuală", este de părere psihologul Iuliana Fulas.

Mai mult, numai 11,9% dintre utilizatorii din România recunosc că motivul principal pentru care accesează rețeaua este pentru promovarea imaginii personale, în timp ce marea majoritate (73,6%) declară că folosește Facebook strict pentru socializare.

De asemenea, specialistul consideră fenomenul selfie ca fiind "o formă de narcisism, un strigăt după atenție întemeiat pe singurătate și apare din dorința a fi iubiți, validați de ceilalți, din dorinţa de a umple un gol din suflet".

Motivul principal pentru care majoritatea tinerilor aleg să-și facă selfie și să posteze aceste fotografii în rețelele sociale online, potrivit psihologului, este stima de sine scăzută și nevoia de atenție și validare.

Psihologul afirmă că o fotografie selfie promovează doar aspectul fizic, nu și alte calități, iar comparaţia cu "idealurile de frumusețe" pe care mass-media le promovează și ridicarea aspectului fizic la nivel de valoare absolută, poate duce la dezvoltarea unor probleme emotionale.

"Un comentariu negativ, o glumă sau puţine like-uri la o fotografie selfie îi împinge pe mulți tineri la gesturi extreme. Vizionarea fotografiilor selfie sau a status-urilor unor persoane care par a fi perfecte și fericite poate duce către o stimă de sine scazută, anxietate și depresie", crede psihologul.

Specialistul spune că nu e nimic anormal să căutam atenția, aprobarea, validarea în relația cu celălalt, însă acestea pot fi benefice doar în relații interumane directe, bazate pe comunicare, iubire, intimitate, emotii și sentimente profunde.

"A crea o prietenie cere timp, contact vizual real, trebuie să simți, să vezi, să auzi persoana respectiva, cunoasterea reală este vitală și aduce un echilibru ce nu-l vom mai căuta în lumea virtuală", a declarat Fulas.

Pentru a preveni generarea stării de depresie și anxietate, psihologul le recomandă părinților să monitorizeze timpul petrecut de copiii lor pe Facebook, iar orice schimbare aparută în comportamentul copiilor şi tinerilor, să fie un semnal de alarmă, deoarece în spatele unui banal selfie se pot ascunde multe frustrari și sentimente negative.

Loading...
Comenteaza