Priveşte, citeşte!: Un Superman pentru depresia ta

Priveşte, citeşte!: Un Superman pentru depresia ta
Supereroul Retman este protagonistul unei cărţi de psihoterapie realizate de specialiştii de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Cartea “Retmagia şi minunatele aventuri ale lui Retman” va fi prezentată şi lansată public luni, 20 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Origine (Calea Moţilor, nr. 111).
Volumul, realizat de către psihologii clujeni de la Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Universităţii Babeş-Bolyai, prezintă un mod inovativ de terapii cu ajutorul poveştilor ilustrate. Poveştile urmăresc dobândirea de către copii şi adolescenţi a unor emoţii şi comportamente sănătoase. Volumul “Retmagia şi minunatele aventuri ale lui Retman”, apărut la Editura RTS, va fi prezentat luni de psihologul Daniel David (coordonatorul lucrării), psihologul Anca Dobrean şi psihiatrul Viorel Lupu. “Sunt poveşti create de către psihologi pentru a dezvolta la copii emoţii şi comportamente sănătoase. Altfel spus, este psihoterapie transmisă prin poveşti. Personajul principal, Retman, este echivalentul eroilor din poveştile clasice, Făt-Frumos, Greuceanu, sau moderne, Superman”, a declarat profesorul universitar Daniel David, coordonatorul lucrării.

Cartea se adresează, într-o formă accesibilă şi interactivă, atât părinţilor şi copiilor, cât şi profesioniştilor psihologi în activităţile lor curente de consiliere. Pe lângă prezentarea lui Retman şi a lumii lui vrăjite (Raţionalia), cartea conţine poveşti-exerciţii despre cum poţi scăpa de anxietate, depresie, furie ori sentimentul de vinovăţie, grupate pe diferite categorii de vârste (de la 4 până la 18 ani). De asemenea, partea finală oferă fişe şi jocuri care ajută la învăţarea şi verificarea comportamentelor emoţionale sănătoase dobândite, precum şi două “decaloage”, al iraţionalităţii, respectiv al raţionalităţii. Eficienţa poveştilor elaborate de psihologii clujeni a fost deja testată şi studiată ştiinţific, multe dintre ele fiind puse în scenă în cadrul serbărilor din grădiniţe.

Retman este un concept elaborat în anii ‘80 de către psihologii americani, care l-au abandonat însă atunci din lipsă de fonduri (costurile ridicate în acea perioadă ale realizării benzilor desenate). Psihologii clujeni au reluat proiectul începând cu 2008 şi au obţinut acordul colegilor de la Albert Ellis Institute din New York, pentru a folosi numele. Personajul, designul fizic, conceptualizarea şi acţiunile sale sunt însă complet diferite de varianta americană.

3D contra fobiilor


La începutul acestui an, ZIUA de CLUJ a participat la ultimele pregătiri efectuate, înainte de inaugurare, în cubul virtual de la Clinica universitară de Psihologie Babeş-Bolyai - PsyTech, Universitatea Babeş-Bolyai. Instalaţia - unică în România - ajută la vindecarea fobiilor. Prin intermediul acestui instrument 3D, psihologii de la Universitatea Babeş-Bolyai, coordonaţi de Daniel David, pot trata fobii precum cele de înălţime sau de avion. Cubul, respectiv platforma Matrix în care este inclus, e situat în clădirea AVALON (Advanced Virtual Applications Laboratories of Napocensis) de pe strada Republicii.

Loading...
Etichete
Comenteaza