Un clujean vinde mărțișoare din lână netoarsă la Târgul de Dragobete din București

Un clujean vinde mărțișoare din lână netoarsă la Târgul de Dragobete din București
Dragobetele a dat în Bucureşti startul a două târguri, organizate de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi de Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, unde bucureştenii au venit în număr mare, în ciuda burniţei, pentru a cumpăra mărţişoare celor dragi.

În plus, la Muzeul Satului, se desfăşoară spectacole la care participă solişti de muzică populară, dar şi ansambluri de dansuri şi obiceiuri. În cursul zilei, copiii au putut participa la ateliere de confecţionat mărţişoare şi felicitări, cu respectarea motivelor tradiţionale. 

Pe aleile muzeului, dar şi în spaţiile special amenajate, se află peste 80 de expozanţi. Mulţi dintre ei vând obiecte tradiţionale, în special mărţişoare artizanale, din materiale diverse: os, sfoară, piatră sau argint. Nu lipsesc însă nici prăjiturile de casă, plăcintele, colăceii sau produsele din miere. Târgul tradiţional va fi deschis la Muzeul Satului până pe data de 8 martie, zilnic, între orele 09:00 și 16:30.

Unul dintre artizani a venit de la Cluj şi vinde mărţişoare din lână netoarsă, modelată cu un ac special. "Sunt flori de cireş, flori de măr, trandafiri, ghiocei, brânduşe, ciupercuţe. În mod tradiţional mărţişoarele se fac din lână. Noi le-am dezvoltat, le-am diversificat foarte mult", explică acesta. La Muzeul Ţăranului, dincolo de zecile de standuri, cu o ofertă extrem de variată de mărţişoare, a fost amenajat un spaţiu şi pentru organizaţii nonguvernamentale.

"Am venit cu mărţişoare confecţionate de copii din comunităţile noastre ialomiţene. Sunt confecţionate manual şi încercăm să strângem fonduri pentru campania noastră globală, care se numeşte 'It takes a world to stop violence against children' (E nevoie de o lume întreagă pentru a opri violenţa împotriva copiilor)", a precizat Diana Guth, coordonator voluntari Fundaţia World Vision.

La parter, unul dintre artişti vinde "mărţişoare cu magnet la public", realizate din ceramică, magnetice, pictate cu modele inspirate din viaţa de la ţară. O altă expozantă a venit din Maramureş cu mărţişoare făcute din mărgele de sticlă.

Asamblarea unei piese, care presupune coaserea mărgelelor cu un fir foarte subţire, durează între 20 şi 60 de minute. "Acolo e tradiţia să se facă zgărdane, adică mărgele înşirate cu motive speciale, şi atunci am luat motive separate şi le-am făcut mărţişoare. Am motive diverse care simbolizează soarele, pasărea, florile", a spus ea.

Târgul "De Mărţişor", organizat în perioada 24 februarie - 1 martie, poate fi vizitat între orele 10:00 şi 18:00. Şi de aici pot fi cumpărate: turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonacii şi alte produse de patiserie din Bucovina, Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere, dulceţuri din Ilfov, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa.

Loading...
Comenteaza