Apă de pe... Lună. Cercetătorii susţin că satelitul Pământului nu este un astru arid

Apă de pe... Lună. Cercetătorii susţin că satelitul Pământului nu este un astru arid
Potrivit unui studiu publicat recent, Luna este bogată în apă, afirmaţiile oamenilor de ştiinţă având la bază date furnizate prin satelit, dar şi eşantioanele de magmă aduse pe Pământ de astronauții din misiunile Apollo.

 

Potrivit unui studiu publicat de revista Nature Geoscience, adâncimile astrului ar fi bogate în apă, relatează marți AFP.

"Am găsit semnătura apei peste tot în adâncimile Lunii, utilizând datele din satelit", a declarat pentru AFP Shuai Li, de la universitatea Brown, din Providence, în SUA, coautor al studiului, scrie Agerpres.

Timp de multă vreme, Luna a fost percepută ca un astru arid, de "o magnifică dezolare" sau "complet seacă".

Prezența apei pe Lună nu mai este însă subiect de dezbatere în prezent. Deja în 2008 cercetătorii au descoperit molecule de apă în interiorul bucăților de magmă aduse pe Pământ de astronauții din misiunile Apollo.

"Rămâne de aflat dacă aceste eșantioane reflectă condițiile generale ale zonelor de profunzime ale Lunii sau reprezintă mai degrabă regiuni bogate în apă excepționale, anormale într-un sol 'sec'", a spus Ralph Milliken, tot de la universitatea Brown din Providence și coautor al studiului.

Utilizând datele din satelit, cei doi cercetători au scos în evidență că depozitele vulcanice conțin cantități excepțional de ridicate de apă, provenind din adâncurile Lunii.

"Aceste zăcăminte bogate în apă sunt repartizate la suprafață, ceea ce dovedește că apă găsită în eșantioanele Apollo nu este un caz unic", explică Ralph Milliken.

Ipoteza cea mai larg răspândită privind originea Lunii este aceea a unei coliziuni enorme între Terra și un corp ceresc de mărimea lui Marte, la puțin timp după formarea sistemului solar.

Descoperirea acestor cantități mari de apă naște însă o întrebare. Cum a putut supraviețui hidrogenul necesar pentru formarea apei temperaturilor extreme provocate de impact?

Potrivit studiului, zăcămintele conțin puțină apă (mai puțin de 0,05%), dar sunt enorme, putând atinge până la 1.000 kmp. Așa se face că satelitul Pământului ar fi "suprinzător de bogat în apă", potrivit cercetătorilor.

Descoperirea ar putea avea o aplicație concretă în viitor. "Apa ar putea fi utilizată ca resursă la fața locului cu prilejul unei viitoare explorări", a declarat Shuai Li.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza