Bradul de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine la anul?

Bradul de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine la anul?

Împodobirea bradului de Crăciun reprezintă o tradiție importantă asociată Sărbătorii Nașterii Domnului.

Despre brad se spune că este un pom al vieții pentru că rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Isus Cristos, veșnic viu.

În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima data în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție. 

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu globulețe, beteală, bomboane și instalații luminoase.

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Pe lângă bradul de Crăciun, creștinii ornează și așa numitele coronițe de Crăciun, agățate pe ușile de la intrare simbolizează sănătate și noroc, iar formă rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu piere niciodată. 

O altă plantă folosită la decorarea caselor în preajmă Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune despre vâsc că aduce noroc în casă și sănătate, acesta fiind considerat o plantă tămăduitoare. La unele popoare popoare, vâscul simbolizează armonia și pacea.

De asemenea, se mai spune că sărutul sub vâsc face mai trainică și mai puternică iubirea într-un cuplu.

 

sursa: traditii-superstitii.ro

Loading...
Comenteaza