După o viaţă petrecută în Palestina vor să se mute la Cluj. "Mi-a plăcut oraşul şi că poţi să te duci oriunde să te linişteşti la creier de problemele lumii"

După o viaţă petrecută în Palestina vor să se mute la Cluj. "Mi-a plăcut oraşul şi că poţi să te duci oriunde să te linişteşti la creier de problemele lumii"
| Foto: Silviu Matei

După peste 30 de ani petrecuţi în Palestina, Cleopatra şi Iman Hasan vor să se mute înapoi la Cluj-Napoca. Copiii lor s-au mutat deja în România, unde şi-au găsit de lucru sau studiază la facultate.

 

Soţii Hasan sunt o familie respectată din Beit Sahour, un mic oraş vecin cu Bethleemul, unde trăiesc într-o casă cu două etaje în care au crescut împreună cinci copii. El este un medic cu experienţă, care de doi ani este director al Direcţiei Sanitare, iar ea lucrează de mai mulţi ani într-un magazin de suveniruri. Deşi Cleopatra nu are familia din România alături de ea, există aici o jumătate de duzină de românce căsătorite şi ele cu palestinieni cu care ţine legătura, iar familia soţului ei a făcut-o mereu să se simtă ca acasă.

Dacă ar trăi în oricare alt loc din lume, viaţa pe care şi-au clădit-o împreună ar fi una de invidiat. Soţii Hasan au trecut însă prin multe în cei 32 de ani de când s-au mutat în Palestina. În timpul celei de a 2-a Intifada, când soţul ei era blocat la spital din cauza interdicţiei de circulaţie şi ea era acasă doar cu copiii, Cleopatra s-a trezit la uşă cu soldaţii israelieni, care i-au răvăşit toată casa în timpul unei razii.

După aceea a apărut zidul de separaţie dintre Bethleem şi Ierusalim şi a trebuit să treacă prin punctele de control pentru a-şi vizita prietenele aflate de partea cealaltă. Experienţa nu i-a picat deloc bine, mărturiseşte ea, motiv pentru care a evitat în general deplasările la Ierusalim după apariţia zidului de separaţie.

Apoi, de fiecare dată când a revenit în România, a trebuit să vină prin Iordania, situaţie care le dublează atât cheltuielile, cât şi timpul de care au nevoie pentru a ajunge acasă. De fapt, povestea lui Imad şi a Cleopatrei începe în România, ca multe altele cu românce şi palestinieni. Imad a venit în România în 1979, deşi fusese acceptat şi în Afganistan la facultatea de medicină.

A făcut un an pregătitor pentru a învăţa limba română la Bacău, iar apoi a mers la Cluj pentru a urma cursurile facultăţii de medicină. A cunoscut-o pe Cleopatra şi pe familia ei prin intermediul unui coleg, care a stat la ei în chirie. Cei doi s-au căsătorit în 1983, anul în care s-au şi cunoscut, iar în 1986, când au plecat în Palestina.

CITIŢI ARTICOLUL INTEGRAL AICI.

Ei plănuiesc să se mute în România în următorii doi ani, dar vor păstra şi casa din Beit Sahour "pentru că nu se ştie niciodată". Imad Hasan afirmă că îi plac foarte mult tradiţiile din România, dar şi oamenii pe care a apucat să-i cunoască. Venirea copiiilor în România şi lipsa oricărei perspective de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian sunt cele două motive ce i-au convins să înceapă o nouă viaţă. 

Loading...
Comenteaza