Foto Thailanda de lângă Cluj: mare la munte, rafting, via-ferrata, drumeții și peșteri

Nu este nevoie să mergi până în Thailanda ca să ai parte de plajă cu nisip fin și apă cristalină la poalele unor stânci falnice și la umbra unei păduri de un verde crud. Micul paradis se află la doar 100 de km de Cluj-Napoca, în localitatea bihoreană Șuncuius. 

În urmă cu trei ani, doi soți pasionați de munte au renunțat la medicină și s-au apucat de turism. Au deschis o pensiune la poalele munţilor Pădurea Craiului, unde au amenajat o plajă, între stânci şi peşteri, cu nisip alb, fin. Afacerea a fost finanțată cu bani europeni, circa 100.000 de euro, și este luată cu asalt de toți cei cărora le lipsește marea la munte. 

Zona Șuncuiuș - Vad este extrem de atractivă pentru turiști și pentru traseele montane cu zone de via-ferrata, rafting pe Crişul Repede și peșterile care pot fi vizitate cu ghid. 

Peştera Unguru Mare impresionează prin grandoarea spaţiului subteran şi prin încărcătura istorică a vestigiilor descoperite aici, peştera fiind locuită încă din epoca neolitică. Peştera a fost menţionată pentru prima dată în 1921, de către E. Bokor. Intrarea se prezintă sub forma unei arcade largi, de mari dimensiuni, de 32 metri înălţime şi 22 metri lăţime.

Peştera Vadu Crişului a fost descoperitǎ de Czaran Gyula şi cei doi colaboratori ai săi, Karl Handt şi Veress Istvan, la 10 noiembrie 1903. Descoperirea s-a făcut prin dinamitarea versantului, existând bănuiala că deasupra cascadei Vadu Crişului, ce poate fi văzută de pe aliniamentul căii ferate, s-ar afla o peşteră. Contele Odon Zichy pe a cărui proprietate se afla peştera a dispus amenajarea ei cu podeţe şi scări de lemn, astfel încât în 1905 a fost deschisă spre vizitare, fiind considerată, la aceea vreme, cea mai frumoasă peşteră din Europa. Prin peşteră curge un râu care, la 40 m de intrare, formează o cascadă de aproximativ 6 m. Stalactite şi stalagmite de forme şi dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peşterii, unele dintre ele purtând denumiri pline de imaginaţie ca: Mormântul lui Mahomed, Vulturul Alb, Eva, Barba profetului sau Albă ca zăpada şi cei şapte pitici. Peştera de la Vadu Crişului adăposteşte una dintre cele mai bogate faune cavernicole din România. Aici se găsesc diferite specii de melci, viermi, insecte şi crustacee, unele endemice. Peştera este bine populată de liliacul cu bot în formă de potcoavă.

Peştera Meziad este una din cele mai mari, mai frumoase și mai cunoscute peșteri turistice din România. 

Dimensiunile impresionante ale portalului de acces în peșteră (16 metri înălţime şi 10 metri lăţime), precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci şi speleoteme captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii. Peştera se află la o altitudine de 435 de metri şi prezintă două nivele de carstificare, în regiunea Podului Natural – parte spectaculoasă a traseului turistic, se suprapun rezultând o înălţime totală a sălii de 35 de metri. 

Peştera cu Cristale din mina Farcu este singura peşteră din România unde oricine poate admira cristale de calcit, fără a fi speolog.

Rafting, caiac, canoe - Cel mai adesea, coborârile cu caiacul sau canoea pe Crişul Repede sunt organizate între localităţile Bratca şi Vadu Crişului, situate pe cursul acestui râu. Este vorba de un parcurs lung de aproximativ 12,5 kilometri ce traversează porţiuni de chei spectaculoase şi atinge alte câteva obiective turistice din care amintim doar peştera Unguru Mare, peştera Vântului, peștera și cascada Vadu Crișului, situate în cel mai spectaculos sector al Defileului Crişului Repede, între Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Via-ferrata - În Pădurea Craiului te poți bucura de 3 trasee de via-ferrata cu grade diferite de dificultate. Pe trasee croite în pereții înalți de peste 100 de m poți admira în tihnă peisaje spectaculoase.

Pădurea Craiului este cu adevărat un paradis al drumețiilor. De la trasee pentru începători potrivite și pentru familii cu copii, la trasee de trekking pentru cei experimentați și dornici să atingă vârfuri de stânci, potecile marcate vă vor purta de-a lungul unor peisaje spectaculoase. Mai multe detalii AICI!

Loading...
Comenteaza