Vedeta TV Paula Rusu, impresionată de "noul" Conti: "I love Cluj forever and ever! Wow, ce a bijuterie au restaurat!"

Vedeta TV Paula Rusu, impresionată de "noul" Conti: "I love Cluj forever and ever! Wow, ce a bijuterie au restaurat!"

Jurnalista Paula Rusu a postat pe Facebook o fotografie cu hotelul Continental şi un mesaj prin care îşi declară admiraţia faţă de modul cum a fost restaurată clădirea din centrul Clujului.

"Au dat jos schelele si mash-urile care inconjurau cladirea hotelului Continental din centrul Clujului. Wow, ce a bijuterie au restaurat! Wow, chapeau! Bai, e Romania, realizati?", scrie pe Facebook Paula Rusu.

"Prin anii 2000 au vrut sa-l cumpere unii care aveau in proiect daramarea cladirii care era deja degradata si construirea unui mamut de otel si sticla. Habar nu am cine s-a opus dintre cei cu capacitatea de decizie, stiu insa ca clujenii erau foc si pară", aminteşte jurnalista.

"I love Cluj forever and ever! Abia astept iunie, cand ma intorc la Cluj!", declară Paula Rusu.

Hotelul New York din Cluj-Napoca

Construit în stil eclectic la sfârșitul secolului al XIX-lea în centrul Clujului, sub îndrumarea arhitectului Lajos Pákey, hotelul, deţinut în prezent de controversatul om de afaceri Ioan Bene, era, la un moment dat, unul din locurile emblematice ale oraşului. 

În ultimii ani a fost lăsat însă în paragină, interiorul deteriorându-se pe zi ce trece tot mai mult, iar exteriorul la fel, până în punctul în care clădirea a devenit un veritabil pericol public. 

Societatea Napocamin, care deține imobilul, avea o autorizație de lucrări în primă intervenție, primită în 4 ianuarie 2016, pentru 12 luni. Aceasta după ce, la final de 2015, acolo s-a petrecut un accident care putea să aibă urmări grave. Un element de decor s-a desprins și a căzut, rănind o femeie aflată pe trotuar.

Prima intervenție s-a început, dar nu s-a dus la bun sfârșit, clădirea rămânând acoperită. În 2 noiembrie 2017 s-a obținut în sfârșit o altă autorizație de pentru reabilitarea și revitalizarea imobilului, evaluate la 1,6 milioane de lei. 

Napocamin este controlată de omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare şi care, momentan, se află în Italia unde cere să îşi ispăşească pedeapsa primită în România.

Pe de altă parte, manager de proiect la Continental este un alt infractor, Sorin Apostu, fostul primar al Clujului. Continental a fost cumpărat de Ioan Bene, prin Napocamin, cu 5 milioane de euro, de la societatea Ardeleana Alba-Iulia, prin lichidatorul judiciar.

Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro (adică ''puțin" mai mult de 1,6 milioane de lei, cât era menţionat în autorizaţia pentru reabilitare). Continental este una dintre clădirile reprezentative ale Clujului. În trecut, aici funcționa hotelul New York.

Despre Hotel Continental

Hotelul New York (cunoscut în ultimele decenii sub numele de Continental) a fost construit în stil eclectic la sfârşitul secolului al XIX-lea în centrul Clujului, sub îndrumarea arhitectului Lajos Pákey.

Iniţial pe acest loc a existat hotelul Naţional, clădire clasicistă cu un singur etaj. Acesta a fost demolat în 1894, pe locul său fiind ridicat hotelul New York, clădire de colţ eclectică. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară şi de presă a oraşului.

În anii postbelici hotelul şi-a continuat activitatea, sub numele de Hotelul Continental. Acesta are o suprafaţă totală de 7.200 mp (1.800 mp la sol, plus patru niveluri).

Loading...
Comenteaza