ZIUA ŞI IMAGINEA

ZIUA ŞI IMAGINEA
ZIUA de CLUJ a lansat rubrica ZIUA ŞI IMAGINEA, pe care o găsiți zilnic în ziar la pagina 12, dar și online. Vă invităm aşadar, fără vorbe multe, să vedeți un Cluj colorat şi viu. Fotografiile sunt realizate de LAURA MUREŞAN.

20 aprilie

TINEREȚEA E O STARE DE SPIRIT. Nea Ion din Arad are 82 de ani și totuși se încăpățânează să rămână tânăr și să arate lumii ca orice se poate, atât timp cât îți dorești cu adevărat. Nea Ion a alergat la Maratonul Internațional Cluj ca în fiecare an și a câştigat admiraţia tuturor.

17 aprilie

CLUJUL ÎNFLOREȘTE. Pe lângă spațiile închise, drumurile în plin șantier și alte lucruri pe care nu am dori să le vedem în centrul orașului, avem si motive pentru care să vrem să ne plimbăm, să deschidem larg ochii spre frumusețile care înfloresc în parcuri.

14 aprilie

Rățuștele de pe Lacul Chios sunt mai fericite și mai împlinite ca niciodată. Clujenii care ies la plimbare prin Parcul Central se opresc pe lac pentru a le ţine de urât înaripatelor, în alunecarea lor pe luciul apei. De când a venit cu adevărat primăvara, bărcuțele, hidrobicicletele și „lebedele" le însoţesc acum pe răţuşte.

10 aprilie

ORAȘUL LUMINILOR.  Puține sunt sufletele care se aventurează noaptea în centrul Clujului. Fâșii de lumină dansează pe străzile pustii ale orașului. Dansează în voie și se bucură de nopțile lungi, care pe zi ce trece se scurtează.

9 aprilie

SERI PE SOMEȘ. De mult se vorbeste depre transformarea Someșului într-un canal navigabil. Specialiști din alte țări au vizitat Clujul pentru a ne arata cum să facem acest plan realitate. Până la navigarea pe Someș, ne bucurăm de imaginea orașului oglindită în apele sale curgătoare.

8 aprilie

BOLOVAN PARCAT REGULAMENTAR. Un clujean, fără maşină, parchează zilnic pe locul său...un bolovan! Se întâmplă pe strada Buşteni. din cartierul Gheorgheni. Un posesor de loc de parcare - lipsit, momentan, de maşină - insistă să-şi protejeze "proprietatea" cu un bolovan uriaş. Asta în timp ce alţi automobilişti tânjesc - degeaba! - să prindă, la primărie, un loc de parcare. 

7 aprilie

UNDE SUNT TORȚE, APAR ȘI POMPIERI. Ultimele meciuri jucate pe Cluj arena au fost încărcate de tensiune și fum de la materialele pirotehnice aduse de suporteri. Majoritatea au aterizat pe pista de atletism a stadionului. Pompierii au fost pe fază şi au avut grijă ca nimeni să nu fie rănit.

30 martie

DRAGONII CLUJULUI. Dragonii există nu doar în povești și seriale, ci și printre noi. Juggling Cluj a făcut o demonstrație de jonglerii cu foc de "Earth Hour" (Ora Pământului), spre bucuria copiilor prezenți, care i-au asemuit cu niște dragoni.

25 martie

PLIMBARI SUB SOARE.Singurei, în grupuri mari sau doar în pereche de mână, Parcul central este locația preferată a clujenilor pentru plimbări și relaxare.

24 martie

SOARE, CE NE BUCURĂM CĂ EŞTI. Fețele înghețate de frig sunt topite într-un zâmbet larg, oriunde te uiți lumea se bucură de vremea frumoasă. Nici animalele nu sunt mai prejos, unele se cațără în cele mai neobişnuite locuri pentru a se bucura de razele calde primăvăratice.

23 martie

PLAY FOR CHANGE. Clujul a demonstrat weekendul trecut că iubește sportul. Peste 7.000 de oameni au fost prezenți și au susținut naționala României la Trofeul Carpați, turneu amical organizată de Federația Română de Handbal.

18 martie

PREA DEVREME PENTRU FOTBAL. Pentru a nu fi prea mare discrepanța clujenii se obişnuiesc din timp cu meciuri din ce în ce mai devreme. Ultimele două meciuri de acasă ale Universității au fost programate la 3 şi jumătate după-amiaza. De sezonul următor meciurile ar putea avea loc chiar mai devreme, dacă situația actuală din clasament nu va fi rezolvată.

17 martie

CRESCUȚI SUB TRICOLOR. Adunarea Noii Drepte din Piața Mihai Viteazul a adunat nu doar membri ai mişcării extremiste, ci și niste copii care pe durata discursurilor se jucau pe sub tricolorul susținut de aceștia.

16 martie

SUNT ROMÂN, DAR MAGHIAR. Sunt născuți în România și cu toate astea sunt învățați să iubească si să prețuiască altă națiune să se regăsescă în alte culori ale drapelului și să trăiască după alte reguli și tradiții față de cele ale locului nașterii lor.

12 martie

PESCARI DE ORAŞ. Amatorii de pescuit au început să apară orinde există apă curgătoare sau stătătoare în oraş. Pe Someş, lacul Gheorgheni şi alte lacuri sau pâraie se aşează pescarii ca la şuetă. Cel mai probabil acest tip de "pescuit social" este mai mult de dragul poveştilor între prieteni sau noi cunoştințe decât pentru prinsul de peşte.

11 martie

CHILOȚII LA VEDERE. Se vede că primavara îşi face simțită prezența, toată lumea aşteaptă să dea jos articole din ținuta de iarnă. Unii mai nerăbdători deja au dat jos textila, dar e  vorba de lenjeria intimă a unei domnişoare care era trasă pe un panou de pe pontonul lacului Ghergheni. Fericita deținătoare este rugată să îşi recupereze articolul vestimentar.

10 martie

CABLURI ȘI IAR CABLURI. După trecerea în subteran a cablurilor de prin cartierele mărginașe ale orașului, au început de vreo două săptămâni lucrările în centrul Clujului. În anul 2015, Cluj - Capitală Europeană a Tineretului e în șantier. Măcar anul următor ne vom uita la cer fară cabluri suspendate care sa obstrucționeze priveliștea.

09 martie

TOCURI ȘI FOTBAL. De Ziua Femeii doamnele și domnișoarele au avut intrarea liberă în tribuna 2 pe Cluj Arena, la meci. Cu toate acestea unele au preferat „confortul” tribunei 1. Înainte de intrarea sportivilor pe teren, domnișoarele stilate, în fuste și pe tocuri au verificat fiecare detaliu și retușau micile imperfecțiuni ale machiajului lor.

06 martie

PLOIEȘTIUL VEDE ROȘU. Două jucătoare ale echipei de handbal feminin CSM Ploiești au primit cartonașe roșii în meciul contra U Alexandrion și au fost eliminate. Clujencele au fost conduse la scor prima repriză și majoritatea reprizei a doua. Fetele Amariei au revenit, câștigând partida cu scorul de 23-22.

05 martie

PELUZA VOASTRĂ, CETATEA NOASTRĂ. Aşa sună mesajul afişat de fanii Universității Cluj în turul semifinalelor Cupei. Fanii CFR au fost 500 în galerie, mult mai puțini pe stadion în comparație cu cei ai Universității, peste 1.000, care au ocupat în întregime sectoarele alocate lor în peluza stadionului Dr. Constantin Rădulescu.

04 martie

PRIMĂVARĂ LA CLUJ. Localurile au amenajat terasele și își așteaptă clienții care vor să se bucure de soarele care ieri nu s-a arătat. Centrul Clujului prinde viață odată cu creșterea temperaturilor. Clujenii ies la plimbări prin parc și agitația se simte din ce în ce mai tare în zonele pietonale ale orașului.

19 februarie

MOȘ CRĂCIUN A GREȘIT LUNA. E roșu, e mai atletic decât te-ai aștepta și pare să coboare pe hornurile unor clădiri, ce-i drept ajutat de sfoară. Moș Crăciun a întârziat la lucru doar o lună și jumătate, dar ce nu i se iartă? Așa zisul „moș” e un alpinist utilitar la muncă.

17 februarie

STEJARII AU ÎMBLÂNZIT LEII. Naționala de rugby a României a învins echipa Spaniei pe Cluj Arena în cea de-a doua etapă din Rugby Europe Championship. Stadionul clujean poarta noroc rugbiștilor nationalei, care nu au pierdut niciun meci de când joacă aici.

16 februarie

NORULEȚI ROZ. De Valentine's Day, până și cerul a devenit nerăbdător și a sărbătorit încă din zori. Norii au fost îmbujorați pentru câteva minute, probabil de emoție că în curând va răsări dragul de soare.

12 februarie

PODUL LACĂTELOR. Ca orice oraș mare al Europei, Clujul trebuie şi el să aibă un pod unde îndrăgostiții să își depună simbolul dragostei eterne. Încă nu îl putem compara cu cel din Paris sau alte orașe deja declarate ale „iubirii" dar încet, încet, ca ardelenii, demonstrăm și noi că iubim frumos.

11 februarie

CUIB-NAPOCA. Marele cuib se află deasupra orașului pe Cetățuie. E așezat strategic, astfel că de acolo se vede tot orașul. Parcă așteaptă o creatură gigantică, înaripată care să protejeaze orașul de orice amenințare.

10 februarie

CULORILE SERII CLUJENE. Seara, Clujul prinde cele mai variate culori în întuneric. Lumini, semafoare, umbre aduc un aer feeric orașului, care de multe ori pare mai viu noaptea decât ziua.

09 februarie

MICII PROTESTATARI. Mai nou, protestele nu pot avea loc fără prezențe infantile care să dea nuanță atmosferei create de protestatari în Piața Unirii. Dacă înainte cățeii erau cei torturați de agitația creată de proteste, azi copiii sunt cei care trebuie să stea în frig pentru a-și sprijini părinții la manifestațiile de acest gen.

06 februarie

CLUJUL RESPINGE ARTA. Arta nu pare a fi apreciată la Cluj decât în anumite spaţii special amenajate, aşa cum sunt muzeele sau galerile. O pânză pe care era reprezentată Piața Muzeului în stil graffiti a primit aprecierea negativă, să-i spunem elegant, a publicului, chiar în mijlocul acesteia. Lucrarea se află în dreptul Bisericii Franciscane.

05 februarie

BĂTRÂNII CLUJULUI- Pe doamna din imagine toți nativii clujeni o cunosc încă de mici. Dânsa e în fiecare zi a anului, fie iarnă, fie vară, pe Memorandumului, vinde flori trecătorilor. Unii trec pe langă ea fără să o observe, alții cumpără de la ea și mulți se opresc să o îi ţină de urât. Deși trecătorii nu o cunosc, îi vor simți lipsa atzunci când nu va mai fi la colțul străzii, aşa cum ne-a obișnuit de atâția ani.

04 februarie

ZIDURILE ZÂMBESC. Până și zidurile au început să zâmbească. La colț de stradă, în Piața Muzeului, ești așteptat mereu de o față veselă, nu una umană, ci una murală, să-i spunem, cu două ceasuri de gaz pătrate pe post de ochi. Face bine o faţă prietenoasă într-o lume în care am ajuns să zâmbim mai mult cu emoticoanele de pe Messenger decât folosind muşchii feţei.

03 februarie

GOALS SHALL NOT PASS. Ana-Maria Măzăreanu, portarul echipei de handbal "U" Alexandrion, a făcut un meci de excepție sâmbătă. A apărat 5 lovituri de pedeapsă, de la 7 metri și pe tot parcursul meciului a reușit să salveze poarta sa de alte goluri. Emoțiile au fost singurele care au învins-o la final, când au curs pe chipul ei lacrimi de bucurie pentru victoria ei și a echipei sale.

02 februarie

DISCUȚIE MODEL. Agitație mare în curtea Facultății de Artă Cluj, unde studenții stresați discută intens ideile proiectelor de final de semestru. Dar studenții sunt, de fapt, înlocuiți cu manechinele folosite de aceștia.

30 ianuarie

VINE, VINE PRIMĂVARA! Temperaturile ultimei perioade au dat peste cap ciclul naturii. Ghioceii, vestitorii primăverii, au răsărit deja de la jumatatea lunii ianuarie în grădinile clujenilor, neţinând cont că încă este sezon de iarnă.

29 ianuarie

COPILAŞ, PREDĂ-TE! Porumbeii par să îl fi împresurat pe acest copilaş, care se juca în Piaţa Avram Iancu. Nu este, însă, deloc un scenariu din "Păsările" lui Hitchcock. Copilul este chiar amuzat de numărul mare de porumbei care au aterizat în jurul lui. Noi l-am auzit râzând în hohote...

28 ianuarie

UMBRĂ A CEEA CE A FOST. Hotel Continental a fost și încă poate fi considerat una din clădirile emblemă ale orașului. Este folosit acum mai mult pentru reclame sau pentru petreceri de promovare a unor spectacole. Ce a fost cândva unul dintre cele mai importante hoteluri ale Europei de Est este azi părăsit și lăsat în paragină.

27 ianuarie

SAXOFONUL DE PE EROILOR. Clujul se aseamănă tot mai mult cu o capitală occidentală. Capitala Europeană a Tineretului 2015 are artiști urbani care le însenineză ziua celor care trec pe lângă ei. Roland Miklos cântă la saxofon, în fiecare zi cel puțin o oră, pentru clujenii care trec prin Bulevardul Eroilor, pe Memorandumului sau prin Piața Muzeului.

26 ianuarie

PAPI MIC. Familia Popescu, tatăl Marius (cunoscut de fanii lui "U" ca "Papi") şi fiul Patrick s-au întâlnit vineri pe parchetul Sălii Polivalente, la evenimentul caritabil în cadrul căruia s-au strâns bani pentru familiile celor doi militari decedaţi în accidentul aviatic din judeţul Sibiu care aveau copii la juniorii Universităţii. Patrick Popescu calcă deja pe urmele tatălui său: este unul dintre cei mai talentaţi juniori ai "Şepcilor roşii".

Loading...
Etichete
Comenteaza