Ministrul de Externe Corlăţean: UE nu acceptă dreptul invocat de Rusia de ingerinţă armată în sprijinul unei minorităţi

Ministrul de Externe Corlăţean: UE nu acceptă dreptul invocat de Rusia de ingerinţă armată în sprijinul unei minorităţi
La nivelul UE şi al comunităţii internaţionale democratice nu este acceptat dreptul invocat de Rusia de ingerinţă prin mijloace armate într-un alt stat pentru a sprijini o minoritate, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a declarat că a insistat foarte mult la Consiliul Afaceri Externe asupra reafirmării faptului că, la nivelul comunităţii internaţionale democratice şi la nivelul UE, nu se acceptă "aşa-zisul drept invocat de Federaţia Rusă al ingerinţei prin mijloace armate într-un alt stat pentru a veni în sprijinul minorităţii înrudite". "Nu există un astfel de drept în dreptul internaţional şi trebuie să reafirmăm faptul că nu acceptăm intervenţia respectivă. Acest lucru a fost condamnat în 2008 de Comisia de la Veneţia în speţa Abhazia şi Osetia de Sud", a spus Corlăţean.

"Dacă am accepta un aşa-zis drept de interferenţă, ne putem întreba ce s-ar întâmpla cu inviolabilitatea frontierelor", care este "un principiu fundamental, inclusiv în Europa de astăzi", a mai spus şeful diplomaţiei.

Pe de altă parte, ministrul de Externe a precizat că în textul concluziilor CAE se reafirmă necesitatea ca autorităţile ucrainene să respecte "drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv minorităţii române".

Loading...
Etichete
Comenteaza