AIEA: Iranul a încercat să fabrice arme atomice, dar eforturile par să fi încetat în 2009

AIEA: Iranul a încercat să fabrice arme atomice, dar eforturile par să fi încetat în 2009
Iranul a efectuat, în trecut, activităţi "semnificative" pentru a se dota cu bombe atomice, dar eforturile par să fi încetat în 2009, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), conform ziarului francez Le Figaro.

"Teheranul a depus eforturi pentru a fabrica un dispozitiv nuclear exploziv, în principal înainte de anul 2003, dar nu a fost depăşit stadiul studiilor ştiinţifice", se arată într-un raport al AIEA.

"Nu există indicii credibile că activităţile semnificative pentru a fabrica arme atomice ar mai fi continuat după anul 2009", subliniază raportul.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a verificat mulţi ani activităţile nucleare ale regimului islamist de la Teheran.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. Documentul, contestat de politicieni republicani americani, ar putea fi respins de Congresul Statelor Unite.

 

Loading...
Comenteaza