Andrzej Duda a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia

Andrzej Duda a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia
Conservatorul Andrzej Duda a câştigat alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Polonia cu 51,55% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală, citată de televiziunea poloneză în pagina electronică.

Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, a devenit noul şef de stat al Poloniei după ce l-a învins în al doilea tur pe preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski.

Duda a fost ales cu 51,55% din voturi, în timp ce Komorowski, în vârstă de 62 de ani, a obţinut 48,45% din sufragii, potrivit TVP.info.

Rata participării la vot a fost de 55,34%.

Victoria lui Duda marchează primul succes electoral major în decurs de aproape un deceniu pentru partidul său, Lege şi Justiţie. Acesta este apropiat de Biserica Catolică, conservator din punct de vedere social şi pieţele îl văd ca fiind mai puţin prietenos pentru afaceri decât Platforma Civică aflată la guvernare.

Duda, un eurosceptic moderat, a activat în calitate de consilier juridic al fostului preşedinte conservator Lech Kaczynski, de adjunct al ministrului de Justiţie şi a fost membru al Parlamentului polonez, iar în prezent este eurodeputat.

Preşedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al forţelor armate şi poate respinge noile legi.

 

Loading...
Comenteaza