Barack Obama avertizează Rusia să nu se implice în războiul civil din Siria

Barack Obama avertizează Rusia să nu se implice în războiul civil din Siria
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a avertizat marţi pe omologul său rus, Vladimir Putin, să nu intervină în războiul civil din Siria, părând să facă referire la eşecul invaziei sovietice în Afganistan şi la dificultăţile întâmpinate în această ţară, în mod separat, de coaliţia occidentală.

"Cred că domnul Vladimir Putin înţelege, având în memorie situaţia din Afganistan, că o implicare într-un război civil fără soluţie şi haotic nu este rezultatul pe care îl caută", a declarat Obama la finalul vizitei în Paris, unde a participat la deschiderea Conferinţei ONU pe tema Climei (COP21).

Preşedintele SUA a declarat că nu a avut disensiuni cu Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit luni, asupra necesităţii găsirii unei soluţii politice la conflictul din Siria. Dar a admis că rămân diferenţele de opinie privind viitorul Administraţiei Bashar al-Assad. Statele Unite cer retragerea de la putere a regimului sirian, iar Rusia se opune.

"Cred că este posibil ca în următoarele luni să asistăm la o schimbare a calculelor Rusiei şi la o încercare de a pune capăt războiului civil din Siria. Acest lucru nu va fi uşor", a atras atenţia liderul american, potrivit CNN.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

 

Loading...
Comenteaza