Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o BOMBĂ cu hidrogen

Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o BOMBĂ cu hidrogen
Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunţ-surpriză care complică eforturi deja dificile în vederea stopării activităţilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear, relatează The Associated Press în pagina electronică.

Anunţul a fost făcut de televiziunea de stat. O bombă cu hidrogen este, în general, mai puternică decât o bombă nucleară.

Oficiali sud-coreeni au anunţat că au detectat, anterior, un "cutremur artificial" în apropierea principalei instalaţii nucleare nord-coreene.

Potrivit Reuters - care precizează că este vorba despre testarea unui dispozitiv nuclear miniaturizat cu hidrogen - seismul a avut magnitudinea de 5,1.

Acest test nuclear este al patrulea pe care îl efectuează Coreea de Nord, o ţară izolată, căreia Statele Unite şi ONU i-au impus sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare.

Coreea de Nord depune de mult timp eforturi să se doteze cu un arsenal de ogive nucleare care să poată fi montate într-o rachetă capabilă să atingă America continentală. Potrivit unor experţi, Phenianul ar deţine deja câteva bombe nucleare rudimentare. Dar se crede că nu ar fi reuşit să le miniaturizeze.

Testarea unei bombe cu hidrogen va conduce aproape sigur la noi presiuni prin impunerea unor noi sancţiuni ONU.

Coreea de Nord a anunţat miercuri că va continua să-şi consolideze programul nuclear, cu scopul de a se apăra de politicile ostile ale Statelor Unite, relatează Reuters în pagina electronică.

Într-un comunicat publicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, miercuri dimineaţa, agenţia de stat nord-coreeană de ştiri KCNA subliniază că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite îşi vor menţine ceea ce agenţia denunţă drept o "atitudine agresivă".

Coreea de Nord va acţiona, mai afirmă KCNA, ca un stat nuclear responsabil şi promite să nu-şi folosească armamentul nuclear decât în cazul în care îi este încălcată suveranitatea.

Phenianul afirmă totodată că nu-şi va transfera capabilităţile nucleare altor părţi.

 

Loading...
Comenteaza