Obama şi Putin au avut o întâlnire bilaterală la Paris

Obama şi Putin au avut o întâlnire bilaterală la Paris
Preşedinţii din Statele Unite şi Rusia, Barack Obama şi Vladmir Putin, au avut o întrevedere bilaterală privată cu ocazia Conferinţei ONU pe tema climei, care a început luni la Paris, anunţă surse citate de presa rusă şi de cea americană.

Cei doi lideri se întâlniseră ultima dată acum două săptămâni, cu ocazia summitului G20, desfăşurat în staţiunea turcă Antalya.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt tensionate din cauza ingerinţelor ruse în Ucraina şi în Siria, precum şi în contextul instalării unor elemente antibalistice NATO în România şi Polonia.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a exprimat regret, la întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru doborârea de către Turcia a bombardierului rus, anunţă Kremlinul.

"Barack Obama a exprimat regret în legătură cu incidentul în care a fost doborât avionul militar rus de către armata turcă, în Siria", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenţiei Itar-Tass.

"S-a discutat în detaliu şi despre Siria, ambii preşedinţi pronunţându-se în favoarea măsurilor pentru iniţiarea unei tranziţii politice", a adăugat Peskov.

"Barack Obama şi Vladimir Putin au discutat şi despre situaţia din Ucraina, evidenţiind importanţa aplicării cât mai curând a Acordului Minsk", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.

 

Loading...
Comenteaza