Oficial american: SUA nu intenţionează să instaleze focoase nucleare la baza antirachetă din România

Oficial american: SUA nu intenţionează să instaleze focoase nucleare la baza antirachetă din România
Statele Unite nu intenţionează să instaleze focoase nucleare la baza de apărare antirachetă din România, a declarat adjunctul subsecretarului american al Apărării, Brian McKeon, citat de Sputnik News.

Moscova a prezentat în mod repetat îngrijorări privind sistemele europene de apărare antirachetă (BMD) amplasate în România şi Polonia, susţinând că acestea sunt direcţionate împotriva Rusiei şi că au rol de intimidare strategică. Rusia a mai subliniat că sistemele de apărare antirachetă încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

McKeon a respins obiecţiile Rusiei. "Acestea sunt declaraţii cu care nu suntem de acord şi pe care le considerăm inacceptabile", a spus acesta.

"În ultimele zile, a existat o afirmaţie făcută de unii oficiali ruşi din cadrul securităţii, potrivit căreia am urma să echipăm rachetele cu focoase nucleare la baza din România şi să ameninţăm astfel Rusia, ceea ce este un nonsens", a spus McKeon.

În cursul anului 2016, sistemul de apărare antirachetă din România va fi operaţional în totalitate, potrivit unor oficiali americani ai Apărării. Baza din Polonia ar trebui să fie gata până în 2018. Oficiali americani susţin că sistemul are rolul de a ţinti rachete balistice provenind din Irak sau Coreea de Nord.

​Provocările în materie de securitate au evoluat într-o direcţie care confirmă necesitatea intensificării capacităţii NATO, iar România este pregătită să contribuie la acest obiectiv, a spus Dacian Cioloş, în urmă cu aproximativ două săptămâni, adăugând că sistemul antirachetă de la Deveselu nu trebuie văzut ca o ameninţare la adresa "unei ţări anume".

"Provocările de securitate din regiune şi din întreaga lume au evoluat într-o direcţie care confirmă necesitatea intensificării capacităţii NATO de descurajare a conflictelor şi de apărare, inclusiv pe flancul estic. România s-a angajat şi este pregătită să contribuie la acest obiectiv, cu propuneri concrete, în perspectiva summit-ului NATO care va avea loc în luna iulie, la Varşovia. ​De asemenea, operaţionalizarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă de la Deveselu şi transferul acesteia către NATO sunt în grafic. Prezenţa acestui sistem pe teritoriul românesc şi, implicit, al NATO, nu trebuie însă interpretată ca o ameninţare la adresa unei ţări anume, ci ca un sistem defensiv în faţa unor potenţiale ameninţări externe", se arăta, duminică, 3 aprilie, în mesajul lui Dacian Cioloş, cu ocazia Zilei NATO.

 

Loading...
Comenteaza