Siria anunţă disponibilitatea de a coopera cu Statele Unite pentru combaterea terorismului

Siria anunţă disponibilitatea de a coopera cu Statele Unite pentru combaterea terorismului
Administraţia Bashar al-Assad a anunţat, luni, că este pregătită să participe la coaliţia antiteroristă condusă de Statele Unite, condiţionând decizia de intensificarea cooperării cu Administraţia Barack Obama.

"Coaliţia condusă de Statele Unite nu a avut succes în Siria pentru că nu s-a coordonat cu Administraţia Bashar al-Assad. Rusia a avut succes pentru că s-a coordonat cu noi", a declarat Bashar Ja'afari, reprezentantul Damascului la negocierile de pace de la Geneva, într-un interviu acordat postului Al-Mayadeen TV.

"Suntem favorabili creării unei coaliţii internaţionale împotriva terorismului, dar în coordonare cu Administraţia siriană. Nu avem obiecţii să colaborăm cu Statele Unite atât timp cât operaţiunile sunt coordonate cu Siria", a adăugat Ja'afari, citat de site-ul agenţiei Reuters.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria. Din coaliţie fac parte state precum Australia, Olanda, Canada, Franţa, Iordania, Arabia Saudită, Turcia şi Marea Britanie.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, la jumătatea lunii martie, începerea retragerii "celei mai mari părţi" a forţelor ruse din Siria, afirmând că obiectivele operaţiunilor militare au fost atinse. Rusia a lansat în octombrie 2015 operaţiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriene, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi Occidentul denunţă raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 270.000 de morţi.

 

Loading...
Comenteaza