UNPR porneşte ofensiva pentru Ardeal de la Cluj

UNPR porneşte ofensiva pentru Ardeal de la Cluj
Liderii UNPR şi-au mobilizat combatanţii din Regiunea de Nord-Vest la Casa de Cultură a Studenţilor şi le-au explicat la ce e bun partidul lor.

UNPR-işti din Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Maramureş şi Sălaj au umplut sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor (CCS). Asumându-şi statutul de partid militarizat, majoritatea vorbitorilor i-au prezentat "onorul" fostului general Oprea.

În calitate de amfitrion, vicepreşedintele UNPR, deputatul Vasile Soporan, i-a mulţumit fostului general de intendenţă, Gabriel Oprea, că a venit de la Galaţi la Cluj, în ciuda "condiţiilor meteo dificile". Ulterior, majoritatea vorbitorilor au dorit să-i mulţumească pentru diferite lucruri lui Oprea. Preşedintele Marian Sârbu şi preşedintele de onoare Cristian Diaconescu s-au bucurat de calificativul de "cei mai buni miniştri ai României", oferit cu generozitate de Oprea însuşi.

Preşedintele UNPR Cluj, Ştefan Dimitriu, a definit rolul formaţiunii sale în ecuaţia guvernamentală. "UNPR participă la guvernare ca stabilizator politic, amortizor social şi catalizator economic", a afirmat Dimitriu. De departe cel mai apreciat vorbitor a fost realizatorul de emisiuni TV folclorice Sergiu Vaida, vicepreşedinte responsabil cu cultura în partid. Fost colonel, el a recunoscut că a ales UNPR datorită caracterului său militarizat. "Eu nu m-am dus la UNPR, acolo eram, acolo-i armata. Acolo-s multe grade, e un partid aproape militarizat", a spus Vaida. El a povestit şi geneza partidului. "Întâi au fost oameni de toate armele, de toate gradele, de toate culorile politice şi abia apoi a apărut UNPR", a spus Vaida.

Tot el a fost primul care l-a ironizat pe primarul suspendat Sorin Apostu, pornind de la pronosticul electoral făcut de un lider UNPR din Moldova. "Ne-am propus 10%. Asta merge la Focşani, la Iaşi, aici se poartă fifty-fifty", a spus Vaida. O referire similară la porecla sub care e cunoscut în Cluj Apostu a făcut şi Şerban Mihăilescu. Vaida a recunoscut, în stil propriu, şi "racolarea" primarilor, practicată de partidul său. "Am fost acuzaţi că furăm primarii. În armată nu se fură, se completează", a explicat Vaida.

El a încheiat cu un îndemn cazon: "Să ne punem trupurile strajă la hotarele intereselor ţării". Caracterul militarizat al partidului a fost recunoscut explicit de Oprea. Mai mult, el a subliniat gradele pe care le-au avut în armată toţi vorbitorii proveniţi din zona cazonă.

În discursurile diferiţilor lideri locali UNPR au abundat figurile sau evenimentele istorice, începând cu Cicero, trecând prin dacii liberi, Ştefan cel Mare, Matei Corvin, Mica Unire sau Mihai Viteazu. Primarul de Craiova, Antonie Solomon ("cel mai bun primar din ţară", alături de Popescu-Piedone, în viziunea lui Oprea), a spus bancuri, iar primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, şi-a anunţat indirect candidatura la Primăria Generală a capitalei. "E la ofertă: şase primari într-unul singur - Cristian Popescu-Piedone", s-a definit el însuşi. Şerban Mihăilescu s-a lăudat cu numărul de parlamentari racolaţi. "Am ajuns al treilea partid parlamentar, suntem mândri cu asta", a spus Mihăilescu. Senatorul Ioan Toma a explicat utilitatea UNPR. "Fără UNPR scena politică ar fi fost dezechilibrată", a apreciat Toma.

Cristian Diaconescu şi-a făcut autocritica. "Faptul că am ajuns să ne împrumutăm ca să plătim salarii şi pensii se datorează unor erori ale întregii clase politice, pentru care trebuie să ne fie ruşine", a spus Diaconescu, după care s-a plâns că nici măcar partenerii de coaliţie nu acceptă proiectul taxării marilor averi şi a ameninţat cu recursul la opinia publică prin strângerea de semnături. Fostul ministru a afirmat că UNPR sprijină reorganizarea teritorială, dar nu pe criterii etnice. "Să nu credeţi că veţi face din Regiunea de Nord-Vest o enclavă prosperă care uită de ţara sa", a avertizat Diaconescu.

Marian Sârbu a fost responsabil cu prezentarea programului UNPR. Printre altele, el a propus introducerea "moţiunii de cenzură constructive", care ar impune celor care o formulează să propună alternativa în cazul dărâmării guvernului. Sârbu s-a declarat partizan al limitării constituţionale a deficitului bugetar. "În acest moment, tot impozitul pe profit încasat de stat se duce pe dobânzi", a explicat fostul ministru. De asemenea, el a propus introducerea în Legea Fundamentală a interdicţiei privatizării CEC şi Eximbank, urmând ca, anual, 1% din PIB să fie alocat capitalizării celor două bănci. Sârbu a mai cerut "temperarea privatizării a ce a mai rămas din industria românească", dând exemplul TAROM-ului. "UNPR este partizanul cotei unice. Mitul cotei progresive ca izvor de bunăstare este doar un mit. Vom păstra cota unică pentru veniturile din muncă şi cote diferenţiate pentru celelalte tipuri de venituri", a afirmat Sârbu.

După ce şi-a rememorat "faptele de arme" începând cu demisia din guvernul Boc 1 ("Am fost primul parlamentar independent, apoi au început să mi se alăture toţi ceilalţi", a menţionat el), Gabriel Oprea a apreciat că UNPR ar juca un rol istoric. "În 2008 România şi Grecia aveau cele mai mari contracţii economice. Grecia s-a prăbuşit. Eu am adunat toţi colegii independenţi şi i-am întrebat: «Sprijinim guvernul sau ce facem?». Am sprijinit guvernul, am sprijinit România să nu se prăbuşească. Generaţiile viitoare vor recunoaşte rolul istoric pe care l-a jucat UNPR", a afirmat Oprea.

El a combătut eticheta de "partid al trădătorilor", afirmând că dezertorii parlamentari au repetat doar gestul făcut de Ion Iliescu în 1992. "După ce au văzut că nu pot să-l înfrângă pe Petre Roman, 69 de parlamentari, printre care şi Ion Iliescu, au plecat din Modrogan - sediul de atunci al FSN-ului, actualul PDL - şi nu i-a făcut nimeni trădători, nici noi nu-i facem trădători. În plus, noi am fost aleşi uninominal, nu pe liste de partid", a explicat Oprea. El a afirmat că UNPR are doar două proiecte pe care le susţine în guvern: coşul de solidaritate şi taxa pe averile mari. Oprea s-a referit şi la modul în care UNPR se va prezenta în alegerile de anul viitor. "Nu suntem, aşa cum ne acuză unii, anticamera nimănui, nu ne vom dizolva în nici un alt partid.Vom merge singuri în alegeri, pe picioarele noastre, sigur, în coaliţie", a declarat Oprea. "Noi suntem români", adoptat drept imn al UNPR, a încheiat conferinţa regională de sâmbătă.

 

 

Loading...
Comenteaza