Acuzaţii grave la adresa PSD, la Strasbourg. "Guvernul nu se ridică la înălţimea Europei"

Acuzaţii grave la adresa PSD, la Strasbourg. "Guvernul nu se ridică la înălţimea Europei"

Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European (PE), Philippe Lamberts, i-a transmis, marţi, Vioricăi Dăncilă, că guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălţimea Europei. El a afirmat că România merită „ceva mai bun”.

„Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălţimea Europei şi nici la înălţimea țării. România merită ceva mai bun”, i-a transmis Lamberts, în plenul Parlamentului European. El a adăugat că guvernul român e „obsedat” de ideea că justiţia trebuie controlată.

„E un guvern care pare să fie obsedat de ideea că justiţia trebuie controlată, pentru a evita ca politicieni să fie condamnaţi pentru corupţie şi să nu mai poată fi eligibili. Mi se pare că toată energie partidului de guvernare e înghiţită de acest subiect. Constat că toate rapoartele întocmite de către Consiliul Europei, de Comisia de la Veneţia şi de GRECO nu sunt urmate de fapte concrete”, a afirmat Lamberts.

Liderul Grupului Verzilor din PE i-a mai reproşat lui Dăncilă că guvernul pe care îl conduce blochează numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european: „Aşteptăm încă posibilitatea de a o audia (pe Kovesi, n. red.)”, a mai spus Lamberts.

Dăncilă, replică pentru Lamberts: Pentru o justiţie independentă, Guvernul nu trebuie să intervină

Dăncilă i-a răspuns, marţi, liderului Grupului Verzilor. Premierul a afirmat că pentru a avea o justiţie independentă, guvernul trebuie să lase magistraţii să găsească un consens.

„Domnul Lamberts - îmi pare rău că a plecat - pe partea logistică mi-a plăcut, jos pălăria. Eu cred că România merită acest lucru. Pentru noi toate dosarele au fost importante, iar legat de GRECO analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite şi la Belgia, ţara din care face parte. Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una.

Trebuie să nu intervenim noi, ci magistraţii dacă intr-adevăr vrem o independenţă a justiţiei trebuie ca magistraţii să găsească consensul, nu să îl implementăm noi”, a susţinut Dăncilă, în plenul PE. Lamberts a părăsit sala plenară în timpul intervenţiei premierului.

Loading...
Comenteaza