Călin Popescu Tăriceanu, la ÎCCJ: DNA e un fel de poliţie politică

Călin Popescu Tăriceanu, la ÎCCJ: DNA e un fel de poliţie politică
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la sediul instanţei supreme, unde a fost prezent pentru un nou termen în dosarul în care este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, că procurorii încearcă să obţină denunţuri care îl vizează.

"Eu nu am nevoie să ma ajute nimic pentru că sunt nevinovat şi ce vreau să se reţină este numai adevărul. Acuzaţiile sunt lipsite de orice fel de fundament în realitate. E un fel de proces de intenţie. Procurorii ar fi multumiţi să declarăm ce şi-ar dori ei, eventual să ne şi autoincriminăm. Având în vedere informaţiile din ultima perioadă, că şi în alte dosare procurorii au cerut celor care au făcut declaraţii să facă denunţuri împotriva mea, cred că este evident că se doreşte cu totul şi cu totul altceva. Procurorii fac ceea ce se numeşte vânătoare, nu sunt singurul în această situaţe. DNA trebuie să înţelegă că trebuie să respecte şi ea Constituţia, legea, şi drepturile şi libertăţile cetăţeanului. DNA este un fel de poliţie politică în România. Consider că e inacceptabil acest comportament din partea procurorilor care încearcă să smulgă denunţuri de la cei care sunt anchetaţi împotriva anumitor persoane", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la finalul şedinţei de judecată.

Preşedintele Senatului a fost audiat, marţi, de judecători în cauza în care este cercetat pentru că ar fi dat declaraţii nereale când a fost audiat ca martor în dosarul privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa şi a unei suprafeţe din Pădurea Snagov.

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016, alături de Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului. La termenul de marţi, avocatul lui Tăriceanu a cerut audierea lui Remus Truica, solicitarea fiind admisă. Următorul termen a fost stabilit pentru 25 aprilie, dată la care vor fi audiaţi doi martori, unul dintre ei fiind fosta soţie a preşedintelui Senatului, Ioana Valmar.

"Sigur că procesul îşi urmează cursul, vor fi audiaţi şi alţi martori din dosar pentru a putea lămuri aspectele incriminate în acest dosar. Remus Truica a fost audiat în acest dosar, însă declaraţia lui nu a fost menţionată, adică o declaraţie care, în mod evident, nu era favorabilă acuzaţiilor aduse de procurori a încercat să fie eludată", a mai spus Tăriceanu.

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care "a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: - retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), - implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, - actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri", explica DNA printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Călin Popescu Tăriceanu "a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate".

 

Loading...
Comenteaza