CCR a decis: Legea statutului aleşilor locali se întoarce în Parlament

CCR a decis: Legea statutului aleşilor locali se întoarce în Parlament

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, marţi, sesizarea formulată de parlamentari ai Partidului Mişcarea Populară, PNL şi deputaţi neafiliaţi în legătură iniţiativa legislativă de modificarea a Legii privind statutul aleşilor locali.

Preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a anunţat pe 21 iunie, că sesizează Curtea Constituţională în legătură cu iniţiativa legislativă de modificarea a Legii privind statutul aleşilor locali. Parlamentul a decis că mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid.

Liderul PMP a declarat marţi, referitor la proiectul de lege privind statutul aleşilor locali, care se dezbate marţi la CCR, că a contestat iniţiativa deoarece este concepută de PSD pentru a fura cât mai mulţi aleşi locali din partidul pe care îl conduce.

"Curtea Constituţională a României va judeca astăzi sesizarea de neconstituţionalitate făcută de grupurile parlamentare ale PMP şi PNL cu privire la modificările aduse Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali. Prin aceasta lege, dată de PSD împotriva PMP, partidul - stat vrea să “fure” cât mai mulţi aleşi locali ai partidului nostru. Practic, prin această lege, PSD vrea să elimine din viaţa politică orice formă de asociere politică şi cere ca orice partid care fuzionează să îşi piardă consilierii locali şi judeţeni. Având în vedere că PMP este singurul partid care, după alegerile locale, a absorbit alt partid – pe UNPR, este evident că această lege antidemocratică şi neconstituţională a fost adoptată împotriva noastră", a afirmat liderul PMP, Eugen Tomac, într-o postare marţi pe Faceboook.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, cu 77 de voturi " pentru", nicio abţinere şi 34 de voturi "împotrivă". În urma deciziei de marţi a CCR, proiectul urmează să se reîntoarcă la Parlament pentru ca prevederile declarate neconstituţionale să fie puse în acord cu hotărârea judecătorilor Curţii.

Loading...
Comenteaza