Ce şanse are iniţiativa „Fără penali” să treacă de Parlament. Ce spune Opoziţia

Ce şanse are iniţiativa „Fără penali” să treacă de Parlament. Ce spune Opoziţia

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat că majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu va adopta iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” pentru revizuirea Constituţiei, însă liberalii vor insista ca două proiecte ale PNL pe acelaşi subiect să fie votate decizional de Camera Deputaţilor.

„Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de Preşedinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate”, a scris Raluca Turcan, marţi, pe Facebook.

ceasta a adăugat că reglementarea privind interidicţia în funcţii publice a celor condamnaţi penal trebuie făcut şi invită partidele să susţină demersurile în acest sens în Parlament.

„În condiţiile în care revizuirea Constituţiei României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD şi ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicţie în privinţa celor condamnaţi penal. PNL va pune în slujba acestei iniţiative toate voturile de care dispune în Senat şi Camera Deputaţilor. Aşteptăm toate partidele care doresc curăţarea spaţiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis liderul deputaţilor PNL.

Liderul PLUS Dacian Cioloş a declarat, după decizia CCR potrivit căreia iniţiativa USR „Fără penali” este constituţională, că nu îşi face iluzii că Parlamentul, „condus de un condamnat penal definitiv”, va adopta propunerea legislativă. 

Reacţia preşedintelui PLUS vine după ce judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituţionale. După decizia CCR de marţi, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

Loading...
Comenteaza