Comisia Iordache votează luni "corecturile" la legile justiţiei

Comisia Iordache votează luni "corecturile" la legile justiţiei
Florin Iordache

Comisia specială privind justiţia se reuneşte, luni, la ora 10:00, pentru a pune în acord legile justiţiei cu Deciziile CCR, după ce mai multe articole din corpul legilor au fost declarate necostituţionale.

Potrivit oridinii de zi a Comisiei speciale, aleşii vor avea "dezbateri privind transpunerea Deciziilor Curţii Constituţionale nr. 33/2018, 45/2018 şi 62/2018 raportat la modificările Legii 304/2004, 303/2004 şi 317/2004".

Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, joi, la finalul unei întâlnirii pe care a avut-o cu Liviu Dragnea şi cu preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, că este important ca legile justiţiei să fie adoptate fără grabă şi în acord cu Deciziile CCR.

"Am discutat despre mai multe legi aflate în procedură parlamentară şi despre legile justiţiei şi cu preşedintele Comisiei, Florin Iordache. Ideea a fost să avem un calendar în care să nu ne grăbim. Am avut ieri o primă dezbatere în comisie, am luat fiecare text în parte, nu a durat mult pentru că suntem toţi foarte strânşi de Decizia Curţii. O să avem următoare şedinţă luni (...). Despre calendar a fost vorba, să facem dezbaterea cât este nevoie şi să respectăm riguros decizia Curţii. Foarte multe articolele de modificat nu sunt, sunt aproape 20 şi o marjă destul de mică de manevră pentru membrii comisie. Aşa spune Decizia Curţii", a declarat fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a afirmat că eliminarea preşedintelui României din procesul de numire a magistraţilor de rang înalt are ca scop întărirea independenţei CSM.

Comisia specială pentru legile justiţiei a fost convocată pentru prima data în acest an, săptămâna trecută, parlamentarii purtând dezbateri timp de trei ore fără însă a da un vot.

PNL a susţinut, miercuri, la finalul primei şedinţe că activitatea comisiei a fost reluată „într-un mod nesănătos”. Deputatul PNL Ioan Cupşa a afirmat că PSD şi ALDE îşi propun să modifice nu doar amendamentele declarate neconstituţionale de CCR, ci şi alte texte normative.

La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, miercuri, că PNL nu vrea „nici să aprobe, nici să respingă” legile justiţiei declarate neconstituţionale de CCR, afirmând că eliminarea preşedintelui României din procesul de numire a conducerii ÎCCJ respectă Decizia CCR.

„(PNL-n.r.) vrea să nu se ajungă la finalitatea unui proces legislativ. Nici să aprobe, nici să nu se respingă. (...) Nu a ştiut să invoce niciun articol care este încălcat, doar să tărăgăneze. Articolul privind aşa-zisa eliminare a preşedintelui din numiri a fost declarat neconstituţional la solicitarea PNL, nu a USR, că ei nu au avut locuri (...) şi acum îl critică nevoie mare. Textul propus de noi, care poate fi evident contracarat de altă propunere de la orice coleg, chiar şi de la PNL, respectă Decizia CCR în totalitate şi respectă şi standardele privind independenţa sistemului judiciar”, a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Amendamentul depus de PSD prevede că „preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”.

Legea, în forma supusă controlului de constituţionalitate al CRR, prevede că „preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani".

 

Loading...
Comenteaza