Culisele PNL.Revenirea lui Blaga adânceşte prăpastia între foştii pedelişti şi vechii liberali

Culisele PNL.Revenirea lui Blaga adânceşte prăpastia între foştii pedelişti şi vechii liberali
| Foto: foto mediafax.ro

Întâlnirea din Modrogan între Vasile Blaga şi aripa ex-PDL a amplificat tensiunile între foştii pedelişti şi vechii liberali, surse politice spunând pentru MEDIAFAX, că susţinerea lui Ludovic Orban la şefia PNL e temporară, iar unii dintre liberali plănuiesc înlăturarea acestuia printr-un Congres.

Miza în partid o reprezintă locurile eligibile la alegerile europarlamentare, printre cei care ar putea deschide lista fiind preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi cei doi foşti lideri ai formaţiunii Vasile Blaga şi Crin Antonescu, au explicat sursele police pentru MEDIAFAX. Acesta a fost şi motivul pentru care Blaga a avut un mesaj public în care a susţinut întărirea formaţiunii în contextul anului electoral 2019. Cu toate acestea, fostul co-preşedinte al PNL a subliniat că "lucrurile ar avea mult de câştigat" dacă ar exista o îmbunătăţire a comunicării în interiorul partidului.

"Ne interesează partidul, asta am spus-o cu toţii, ne interesează parcursul lui, ne interesează tot ceea ce va face în anul electoral 2019, în primul rând câştigarea alegerilor prezidenţiale; sigur, vor conta şi alegerile europarlamentare, dar în primul rând alegerile prezidenţiale, pentru că vedeţi cum se comportă PSD şi astăzi ca un partid stat.(...) Dorim un partid puternic, sunt multe lucruri de corectat. Colegii le vor transmite către forurile formale ale partidului, către Biroul Executiv, Biroul Permanent Naţional, astfel încât ele să se corecteze, pentru că într-adevăr, ca în orice familie, lucrurile pot fi îmbunătăţite şi sunt sigur că vor fi îmbunătăţite", a declarat Vasile Blaga, după întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu foştii pedelişti la sediul fostului PDL din Modrogan.

Surse politice au relatat MEDIAFAX că aripa fostului PDL este nemulţumită că Ludovic Orban nu s-a ţinut de cuvânt şi nu a respectat paritatea când au fost împărţite funcţiile de conducere, dar că la întâlnirea din Modrogan aceştia au decis ca preşedintele PNL să rămână la conducerea formaţiunii până după europarlamentare.

 


"Critici au fost iar majoritatea au vorbit despre modul defectuos în care funcţionează partidului, dar lucrurile nu se rezumă doar la Parlament, ci şi la problemele din organizaţii, din teritoriu. Ei spun că Orban a schimbat foarte mulţi preşedinţi de filiale şi şi-a pus doar fidelii lui şi de multe ori nu a respectat paritatea. Că nu a fost păstrat echilibrul, aşa cum şi-a asumat înainte să devină preşedinte. PDL spune că Ludovic Orban mai degrabă a mimat această paritate. El a încercat să izoleze, să minimalizeze aripa fostului PDL. Chiar după şedinţa ex-PDL s-a decis că asta este, Ludovic Orban rămâne preşedinte până la europarlamentare şi vedem după europarlamentare", au declarat sursele pentru MEDIAFAX.

La întâlnire au mai exista reproşuri făcute de Blaga la adresa foştilor pedelişti care îi cântă osanele liderului PNL, care "îi spun numai ceea ce vrea el să audă" şi care doreau ca acesta să participe la întrunire, însă a fost o opoziţie masivă a fostului PDL.

Printre nemulţumiţii din aripa ex-PDL este şi Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care i-a reproşat lui Ludovic Orban că dintre foştii pedelişti au funcţia de prim-vicepreşedinte Raluca Turcan şi Mircea Hava, iar secretar general este Robert Sighiartău, toţi fideli acestuia sau pe care i-a fidelizat pe parcurs, oameni care nu-şi merită funcţiile, potrivit surselor politice.

Falcă a fost şi singurul care a pus problema europarlamentarelor, în cadrul întâlnirii din Modrogan, spunându-le colegilor "haideţi să nu fim ipocriţi şi să spunem că nu există liste", au relatat sursele MEDIAFAX.

Ulterior întrevederii de miercuri, unul dintre participanţi, preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că liberalii au obligaţia să dea semnalul coagulării dreptei în perioada care urmează, pentru câştigarea următoarelor alegeri, acesta susţinându-şi punctul de vedere şi la întâlnirea cu foştii pedelişti.

"Trei lucruri am spus acolo (la Bucureşti – n.r.). Primul lucru este că acea întâlnire care a fost între foştii pedelişti trebuie urgent urmată de o întâlnire cu baza întreagă a partidului, nu pe bucăţele pentru că nu a fost rău că ne-am întâlnit o parte dintre noi, mai sunt anumite probleme la care trebuie găsite nişte răspunsuri, dar trebuie urgent tot partidul să se vadă. Baza, nu doar întâlnirea informală, nu doar pedelişti, pentru că noi suntem Partidul Naţional Liberal şi eu asta am cerut în discursul meu. Al doilea lucru s-a referit la PNL. Din punctul meu de vedere PNL are obligaţia să dea semnalul de coagulare a dreptei în perioada următoare, pentru câştigarea următoarelor seturi de alegeri. România are nevoie de asta, trebuie să dăm semnalul că dorim această coagulare. Întâi să ne armonizăm în casă lucrurile între noi, după care, pasul următor, semnale de colaborare şi de coagulare a dreptei pe un proiect curajos pentru perioada următoare, ca să putem guverna", a spus joi Gheorghe Flutur, într-o conferinţă de presă la Suceava.

Liderul PNL Sălaj, Lucian Bode, care a fost şi el prezent la întâlnirea din Modrogan, a declarat pentru presa locală, că la patru ani de la fuziunea PDL-PNL nu ar mai trebui să existe abordări care să reflecte o scindare în interiorul partidului.

"Orice fel de întâlnire a liderilor politici la sediul central al PNL nu este o întâlnire "ascunsă”! Este un semn de normalitate şi maturitate politică, mai degrabă o întâlnire de lucru, nu o întâlnire separată între membri ai fostului PDL. Din punctul meu de vedere, la 4 ani de la formarea Alianţei Creştin Liberale şi la 3 ani de la fuziunea celor două formaţiuni politice (PNL si PDL) nu ar mai trebui să existe astfel de abordări şi percepţii care să încerce să reflecte o împărţire a membrilor PNL după vechea apartenenţă politică. Din momentul fuziunii celor două partide, fiecare membru şi-a asumat fără îndoială îndeplinirea obiectivelor noii structuri politice. Cu privire la fondul acestor discuţii, ele se justifică atâta timp cât în urma lor vom constata o evoluţie constructivă a PNL, mai ales în anumite filiale (nu este cazul filialei Sălaj, unde lucrurile sunt perfect armonizate). Concluziile întâlnirii de miercuri vor fi cu certitudine aduse la cunoştinţa opiniei publice" a spus deputatul PNL, Lucian Bode.

Pe lângă unele nemulţumiri la adresa conducerii PNL din partea foştilor pedelişti, întrevederea din Modrogan a creat disesiuni şi în rândul vechilor liberali, care îl critică pe Ludovic Orban că a permis ca întâlnirea să aibă loc.

"Cum să accepţi aşa ceva? Pe vremuri erau daţi afară cei care făceau întâlniri separate. A fost Blaga acolo şi au negociat cele trei locuri (pentru fostul PDL - n.r.) pentru Parlamentul European. Aceasta a fost toată şmecheria, iar Orban i-a lăsat ştiind că aşa îi aduce în gaşcă. Dar nu a fost chiar aşa, pentru că în interior l-au criticat. N-au fost dulci. Iar Blaga i-a pus rău la punct pe foştii pedelişti care s-au raliat cu Orban", au precizat sursele MEDIAFAX.

Liberalii mai susţin că percepţia publică creată nu a fost una de unitate, aşa cum s-a intenţionat, ci exact opusul, că fuziunea PDL-PNL a eşuat, în contextul în care Vasile Blaga a ieşit la declaraţii, înconjurat de foşti membri ai PDL, iar Ludovic Orban a venit ulterior, singur şi a vorbit cu presa.


"Tu, Blaga, mai şi spui şi că sunt multe probleme în PNL care trebuie corectate şi după aceea apare Orban la nu ştiu câte minute, singur pe trepte, fără susţinere, incapabil să dea niciun răspuns. Foarte rău a dat pentru toată lumea. A stat acolo patru ore singur în birou (Ludovic Orban - n.r.). E foarte urât. Am vorbit şi cu alţi colegi şi toată lumea se întreba ce e asta, de ce s-a ajuns aici? Acum ce facem? Facem o întâlnire şi cu fostul PNL? Asta ne-ar mai lipsi", a relatat, MEDIAFAX, un liberal din aripa vechiului PNL.

"M-a cam dezamăgit prestanţa şefilor. A jucat-o Orban foarte prost. În interior a fost până la urmă susţinere pentru Orban, pentru partid, dar cum s-a făcut că nu au ieşit împreună? Nu am înţeles de ce au făcut aşa. Adică sunt oameni cu atâta experienţă politică şi nu înţeleg cum au fost posibile astfel de momente", a adăugat un alt liberal.

Despre întâlnirea din Modrogan, Ludovic Orban a declarat că a fost informat şi de acord cu întâlnirea de miercuri, de la sediul partidului între Vasile Blaga şi membrii fostului PDL, însă nu a participat pentru că probabil aceştia au vrut să discute chestiuni care ţineau de istoria lor.

"I-am salutat pe toţi colegii mei de partid, am discutat cu colegii. În rest, fiind vorba de o discuţie pe care a generat-o colegul meu, domnul Blaga, e o discuţie la care are dreptul orice membru al PNL, sediul PNL e deschis la orice fel de discuţii, dezbateri, între membrii PNL. În ceea ce mă priveşte, eu sunt deschis dialogului cu toţi membrii PNL, indiferent de unde provin, indiferent ce funcţii ocupă, atât timp cât au ceva de comunicat în interiorul partidului, cât au idei benefice, cât se implică în activitatea partidului şi în îndeplinirea obiectivelor. Eu sunt un om deschis la dialog şi comunicare. Şi, de asemenea, sunt deschis la orice îmbunătăţire a comunicării în interiorul partidului şi în exteriorul partidului", a afirmat Orban, la finalul întâlnirii între Blaga şi foştii pedelişti, precizând că nu crede că astfel de întâlniri se vor repeta.

De cealaltă parte, întrebat de ce nu a fost invitat la discuţii şi actualul preşedinte al PNL, Vasile Blaga a răspuns: "A fost o şedinţă în care am discutat cu membrii PNL din vechiul PDL. Nu este ciudat deloc, toată lumea se întâlneşte cu cine vrea oricând. Dacă ar fi intrat înăuntru, nu aş fi avut nicio problemă nici eu, nici colegii mei. Nu am avut nimic de ascuns, dacă noi aveam ceva de ascuns, nu veneam în sediul partidului".

Cât despre o candidatură la alegerile europarlamentare, Vasile Blaga a spus că nu şi-a exprimat încă o astfel de dorinţă.

"Deocamdată, colegii vor trebui să stabilească criteriile după care se va candida, pe urmă vom vedea care sunt cele mai bune variante. Nu mi-am exprimat o astfel de dorinţă încă. O să vedem care sunt criteriile", a adăugat fostul lider al PNL, precizând şi că nu mai vrea să fie niciodată preşedinte al partidului.

Întâlnirea lui Blaga cu aripa fostului PDL vine în contextul în care în interiorul PNL se vorbeşte despre o listă semnată de 16 liberali care plănuiesc ca la Consiliului Naţional din 4 august să fie convocat un Congres extraordinar pentru demiterea lui Ludovic Orban de la şefia partidului, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX.

Ideea întocmirii unui astfel document ar aparţine liderului senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, care a fost critic la adresa preşedintelui liberal în şedinţa din urmă cu două săptămâni a Biroului Politic al partidului. Printre lucrurile pe care acesta i le-ar fi reproşat lui Ludovic Orban ar fi şi că partidul nu comandă un sondaj de opinie pentru a vedea cum stă PNL în faţa electoratului, potrivit surselor citate. Printre semnatarii listei se numără şi foştii pedelişti Gheorghe Falcă, primarul oraşului Arad.

Biroul Politic Naţional al PNL a convocat în urmă cu două săptămâni organizarea Consiliului Naţional al partidului pe data de 4 august. Surse politice au spus pentru MEDIAFAX că evenimentul va avea loc la Bucureşti şi că este aşteaptată participarea a 1.500 de membri ai PNL. Liderul liberal, Ludovic Orban a declarat că la Consiliul Naţional vor fi stabilite criteriile, calendarul şi procedura de desemnare a candidaţilor pentru Parlamentul European.

"Vom stabili criteriile, procedura, calendarul, la prima reuniune a Consiliului Naţional. De asemenea, ne-am fixat ca obiectiv ca până la sfârşitul lunii octombrie să finaliză lista pentru europarlamentare, ca să începem o campanie în care candidaţii noştri să fie promovaţi, să intre în contact direct cu cetăţenii, pentru că vrem o campanie directă adresată către cetăţeni, care să presupună cât mai multe contacte între candidaţii noştri, membrii partidului şi cetăţenii români", a spus Orban.

Acesta a precizat că la Consiliul Naţional va fi luată şi o decizie asupra propunerii de excludere din partid a prim-vicepreşedintelui PNL Sector 2, Viorel Cataramă. Preşedintele PNL a explicat, referitor la această propunere, că a aplicat statutul partidului prin această propunere şi că cine vorbeşte în afara partidului, încălcând prevederile statuale ale PNL.

Loading...
Comenteaza