Breaking news Cutremur la Palatul Victoria! ALDE iese de la Guvernare și lasă PSD în offside

Cutremur la Palatul Victoria! ALDE iese de la Guvernare și lasă PSD în offside
| Foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

În şedinţa Biroului Politic Naţional care a început la ora 16.00 ar urma să fie decisă ieşirea de la guvernare şi alianţa cu Pro Romania, au declarat surse politice pentru Mediafax. Miniştrii ALDE demisionează marţi din Guvernul Dăncilă.

UPDATE: ALDE va vota moţiunea de cenzură pe care o va depune PNL - surse

ALDE va vota moţiunea de cenzură pe care o va depune PNL, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu va decide luni, în şedinţa Biroului Politic Central retragerea de la guvernare.

Potrivit surselor citate, ALDE ia în considerare votarea moţiunii de cenzură anunţată de Ludovic Orban.

Oficial, ALDE va decide să plece de la guvernare în şedinţa Biroului Politic ce începe în scurt timp. De asemenea, va fi luată decizia de a-l susţine pe Mircea Diaconu pentru preşedinţie, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursă şi o alianţă cu Pro Romania.

PNL va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, a anunţat, luni, Ludovic Orban, afirmând că a mandatat liderii grupurilor parlamentare din PNL să negocieze cu celelalte partide în acest context.

„PNL a luat astăzi în dezbatere situaţia politică şi a luat decizia depunerii unei moţiuni de cenzură cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai probabilă destrămarea coaliţiei de guvernare şi retragerea unui partid din coaliţia de guvernare. Practic am decis să demarăm imediat după decizii procedurile privitoare la moţiunile de cenzură”, a anunţat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv.

UPDATE: Ponta: Dacă ALDE iese de la guvernare vor fi discuţii în zona parlamentară şi pentru un nou guvern

Victor Ponta a declarat că, în cazul în care ALDE iese de la guvernare, discuţiile între cele două partide se vor extinde dincolo de susţinerea lui Mircea Diaconu, candidat independent la prezidenţiale, în zona parlamentară şi a formării unui nou Guvern.

UPDATE: Pro Romania il susţine pe Mircea Diaconu la prezidenţiale

Pro Romania il susţine pe Mircea Diaconu la prezidenţiale, acesta urmând să îi păstreze statutul de independent, dar să aibă susţinerea formaţiunii, a anunţat Victor Ponta.

"Pro România îl vom susţine pe candidatul independent Mircea Diaconu la prezidenţiale. Am avut o discuţie cu dl Diaconu. Nu vrem să îl facem din candidat independent candidat politic, nici el nu vrea să se implice în viaţa politică a Pro România. Dacă şi colegii de la ALDE vor susţine pe Mircea Diaconu, ceea ce e probabil, evident că vor fi două partide care susţin acest candidat", a anunţat Victor Ponta.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea din cursa pentru prezidenţiale, iar anunţul va fi făcut în şedinţa Biroului Politc Central, de la ora 16.00, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

ALDE şi Pro Romania discută susţinerea lui Mircea Diaconu la preşedinţie.

UPDATE: Miniştrii ALDE demisionează marţi din Guvernul Dăncilă - surse

Miniştrii ALDE demisionează marţi din Guvernul Dăncilă, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX, urmând ca, în şedinţa Biroului Politic Naţional de la ora 16.00, să fie decisă ieşirea de la guvernare şi alianţă cu Pro Romania.

Potrivit surselor citate, cei patru miniştri ALDE: Ramona Mănescu (Ministerul de Externe), Anton Anton (ministrul Energiei), Graţiela Gavrilescu (Ministerul Mediului) şi Viorel Ilie (ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul) vor demisiona din Guvernul Dăncilă.

Oficial, ALDE va decide să plece de la guvernare în şedinţa Biroului Politic ce începe în scurt timp.

De asemenea, va fi luată decizia de a-l susţine pe Mircea Diaconu pentru preşedinţie, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursă şi o alianţă cu Pro Romania.

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu va demisiona din funcţia de preşedinte al Senatului - surse

Călin Popescu Tăriceanu va demisiona din funcţia de preşedinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Preşedintele ALDE ar fi anunţat deja în partid că intenţionează să demisioneze din a doua funcţie în stat.

ALDE se reuneşte, în scurt timp, în cadrul Biroului Politic Naţional, unde va lua o decizie cu privire la menţinerea coaliţiei de guvernare. Având în vedere că PSD nu a onorat niciuna dintre cerinţele ALDE cu privire la restructurarea guvernului şi un nou program, este de aşteptat ca partidul condus de Tăriceanu să plece de la guvernare.

Călin Popescu Tăriceanu a fost numit preşedinte al Senatului în 10 martie 2014. Ulterior, odată cu schimbarea legislativului, în cadrul alegerilor parlamentare din decembrie 2016, Tăriceanu a fost numit din nou la conducerea forului legislativ.

UPDATE: Pro Romania decide dacă are candidat propriu sau îl susţine pe Mircea Diaconu la preşedinţie

Pro Romania, formaţiune condusă de Victor Ponta, decide luni, în şedinţa Delegaţiei Naţionale a partidului susţinerea unui candidat propriu la preşedinţie sau susţinerea independentului Mircea Diaconu.

"Mai mulţi colegi discută cu domnul Diaconu. Eu spun că de partea stângă trebuie să fie un singur candidat", a spus Victor Ponta.

Acesta a evitat să dea un răspuns cu privire la o posibilă retragere a lui Călin Popescu Tăriceanu din cursa pentru preşedinţie.

"Colegii mei din Pro Romania au discutat să avem un candidat al nostru sau unul independent, în persoana lui Mircea Diaconu. Dacă şi ALDE îl susţine (n.r.: va fi o alianţă), dacă nu, doar noi îl susţinem. Cred că domnul Diaconu e un candidat altfel. Va fi un candidat independent şi un preşedinte independent şi noi îl susţinem logistic. Astăzi discutăm doar la Pro Romania dacă ne punem candidat propriu sau independent", a mai spus Victor Ponta.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea din cursa pentru prezidenţiale, iar anunţul va fi făcut în şedinţa Biroului Politc Central, de la ora 16.00.

Totodată, Pro Romania si ALDE intenţionează să îl susţină pe Mircea Diaconu, fost europarlamentar, la prezidenţiale. De altfel, Mircea Diaconu a afirmat, într-un interviu la RFI,că a fost chemat la discuţii cu ALDE şi Pro România, în vederea susţinerii sale în cursa prezidenţială. Actorul şi-a anunţat duminică intenţia de a candida.

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu renunţă la candidatura la prezidenţiale

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea din cursa pentru prezidenţiale, iar anunţul va fi făcut în şedinţa Biroului Politc Central, de la ora 16.00, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. ALDE şi Pro Romania discută susţinerea lui Mircea Diaconu la preşedinţie.

Potrivit surselor citate, liderul ALDE şi-a anunţat colegii de intenţia sa, iar un anunţ oficial va fi făcut în şedinţa de luni.

În acest context, spun reprezentanţi ai partiduluui, ultimatumul dat PSD privind guvernarea şi restructurarea guvernului este cu atât mai serios, deoarece nu mai există discuţii cu privire la faptul că ALDE încearcă un şantaj pentru a obţine susţinerea liderului formaţiunii la Cotroceni.

Aceleaşi surse politice au mai spus, pentru MEDIAFAX, că cel mai probabil în şedinţa Biroului Politic Naţional de luni se va merge pe varianta unei alianţe cu Pro Romania.

Totodată, cele două partide intenţionează să îl susţină pe Mircea Diaconu, fost europarlamentar, la prezidenţiale. De altfel, Mircea Diaconu a afirmat, într-un interviu la RFI,că a fost chemat la discuţii cu ALDE şi Pro România, în vederea susţinerii sale în cursa prezidenţială. Actorul şi-a anunţat duminică intenţia de a candida.

”După cum arată lucrurile, apropo de telefonul de aseară târziu şi de faptul că mă duc acum la discuţiile astea, probabil că aşa şi va fi, însă nu mă duc să negociez, ci mă duc să înţeleg termenii şi da, să negociez, dacă vreţi sau să securizez termenii relaţiei. (...) statutul meu de independent rămâne foarte clar, obligatoriu, pentru că ăsta este, ăsta trebuie să fie al unui preşedinte”, a spus Diaconu.

UPDATE: Negocierile Dăncilă - Tăriceanu au eşuat

Negocierile dintre preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Viorica Dăncilă au eşuat, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX, în contextul în care premierul nu a venit cu o propunere de restructurare a guvernului sau cu un nou program de guvernare.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că la discuţia de luni dimineaţa, de la Guvern, nu s-a ajuns la o înţelegere înntre Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă.

Premierul nu a venit cu o restructurare guvvernamentală şi nici cu un program de guvernare aşa cum a cerut ALDE, motiv pentru care în Biroul Politic Central al ALDE, de luni duupă-amiaza se va discuta care sunt paşii următori. Având în vedere că niciuna dintre cerinţele ALDE nu a fost respectată, nu este exclus ca decizia să fie ieşirea de la guvernare.

Sursele citate spun că ALDE a reproşat PSD că în continuare girează un buget nerealist, programul de guvernare se bazează pe lucruri care nu pot fi făcute, iar restructurarea cerută, implicit reducerea secretarilor de stat, nu este realizată.

UPDATE: PSD se reuneşte de urgenţă în şedinţa CEx la ora 17.00, la Guvern

PSD se reuneşte de urgenţă, luni, în şedinţa CEx, începând cu ora 17.00, la Palatul Victoria, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Şedinţa de urgenţă vine în contextul în care şi ALDE are stabilit Biroul Permanent Central de la ora 16.00, iar în cadrul forului se va stabili dacă formaţiunea rămâne la guvernare sau merge mai departe într-o alianţă cu Pro România.

----------------------------------------------------------

Potrivit surselor citate liderii PSD şi ALDE au discutat luni dimineaţa la Palatul Victoria.

Potrivit surselor citate liderii PSD şi ALDE au discutat la Palatul Victoria. Şedinţa coaliţiei era anunţată în că de săptămâna trecută, în contextul în care ALDE se va reuni la Parlament în Biroului Politic Central şi Delegaţiei Permanente Naţionale pentru a decide dacă rămâne la guvernare alături de PSD sau începe o alianţă cu Pro România.

Liderul PSD Viorica Dăncilă a declarat, duminică, în Satu Mare, că nu a avut nicio discuţie cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu care va vorbi, luni, într-o şedinţă a coaliţiei, în care vor fi lămurite mai multe aspecte.

Ultima discuţie dintre Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu a avut loc miercuri, însă nu au ajuns la un consens privind restructurarea Guvernului cerută de ALDE, potrivit unui comunicat transmis de partidul lui Tăriceanu imediat după întrevedere.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Guvernul funcţionează din inerţie şi nu vrea să facă parte dintr-un Executiv "impotent". Liderul ALDE a avut, totodată, discuţii cu Pro România pentru a forma o alianţă.

ALDE a solicitat PSD să vină cu un nou program de guvernare şi cu o restructurare parlamentară, dar acest lucru a fost respins de Viorica Dăncilă, care a anunţat că va merge pe varianta unei remanieri.

Liderul tinerilor ALDE anunţă că va vota ieşirea ALDE de la guvernare şi o alianţă cu Pro România

Preşedintele tinerilor din ALDE, Claudiu Catana, a anunţat, luni, că va vota la şedinţa de la ora 16:00 a Delegaţiei Permanente pentru ieşirea ALDE de la guvernare şi pentru alianţa cu Pro România. El a adăugat că nu mai vrea să rămână captiv într-o guvernare PSD „fără cap”.

„Voi vota, astăzi (luni-nr.) la şedinta Delegatiei Permanente pentru ieşirea ALDE din guvernarea Dăncilă şi pentru noul proiect politic: Alianţa cu Pro-România. Cred că, împreună cu partenerii noştri, vom construi cea mai bună ofertă de dezvoltare a României. O ofertă pe care am convingerea că, împreună, vom fi capabili să o onorăm. Sunt convins, de asemenea, că toţi colegii din conducerea ALDE înţeleg însemnătatea deciziei de astăzi şi vor vota în consecinţă. Aşa cum am mai spus, între a rămâne captivi într-o guvernare PSD fără cap, care şi-a epuizat resursele de îndeplinire a programului de guvernare, şi a genera un proiect şi un suflu nou în politica românească, alegerea este simplă”, a scris Claudiu Catana, pe Facebook.

El a adăugat că PNL în frunte cu Klaus Iohannis şi USR se simt ameninţaţi de alianţa anunţată între ALDE şi Pro România.

„Cel mai bun argument că această decizie este cea corectă îl reprezintă tocmai isteria cu care o comentează, pe reţelele sociale, propagandiştii de serviciu ai lui Klaus Iohannis şi ai USR. Aceşti oameni, care nu mai ştiu dacă să ne acuze de -ciolăneală- sau de oportunism politic, ştiu foarte bine că ambiţiile lor sunt ameninţate nu de PSD-ul paralizat al doamnei Dăncilă, ci de alianţa ALDE-Pro-România. O alianţă aşteptată de foarte mulţi români care, deşi nu se exprimă pe Facebook, îşi iubesc ţara şi îi vor binele”, a adăugat Catana.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu discută, la ora transmiterii ştirii, cu premierul Viorica Dăncilă, la Guvern, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Întâlnirea vine în contextul şedinţei de luni a ALDE în care se va decide dacă formaţiunea rămâne sau nu la guvernare.

Liderul PSD Viorica Dăncilă a declarat, duminică, în Satu Mare, că nu a avut nicio discuţie cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu care va vorbi, luni, într-o şedinţă a coaliţiei, în care vor fi lămurite mai multe aspecte.

Loading...
Comenteaza