Dragnea, acuzat că ar fi falsificat referendumul. Ce metode a folosit

Dragnea, acuzat că ar fi falsificat referendumul. Ce metode a folosit
Secretarul general al PSD este urmărit penal în dosarul privind referendumul, anunţă DNA în urmă cu puţine minute.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Dragnea, pe care-l acuză că şi-a folosit influenţa şi autoritatea în scopul obţinerii de foloase necuvenite, de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane şi instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al partidului din care face parte, Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60 % la votul de la referendumul din 29 iulie, care să garanteze validarea acestuia. "Astfel, acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului- , iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului", arată procurorii.


"În acest sens", arată procurorii, "a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă".

Procurorii mai spun că Dragnea ar fi constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al PSD, de a se implica exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători, folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii - fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător, obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare şi practicarea votului multiplu. De asemenea, spun procurorii, Dragnea ar fi denaturat pe listele suplimentare ultima cifră a codului numeric personal al unor persoane a căror semnătură "a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu".

Dragnea ar fi practicat şi „turismul electoral", spun procurorii. "A deplasat organizat importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară", se arată într-o informare a procurorilor. De asemenea, Dragnea ar fi falsificat de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale, ar fi falsificat semnăturile multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului".

Dragnea ar fi uzat şi de votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală, nu ar fi aplicat autocolante cu menţiunea „votat" pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor.

Lui Dragnea i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile pe care i le aduc procurorii, în această dimineaţă.

Loading...
Comenteaza