Inițiativa halucinantă a UDMR nu are sprijinul PSD în Transilvania. Nasra: "Nu voi vota proiectul de lege și niciun alt proiect de acest gen"

Inițiativa halucinantă a UDMR nu are sprijinul PSD în Transilvania. Nasra: "Nu voi vota proiectul de lege și niciun alt proiect de acest gen"
Horia Nasra

Liderul PSD Cluj se opune proiectului depus de UDMR la Parlament, care prevede, între altele, posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine „un statut de autonomie specială".

Deputatul Horia Nasra a transmis UDMR că România este un model în privinţa drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale și că va vota împotriva proiectului depus de Uniune, luni, la Parlament sau oricărui alt proiect de acest gen.

"Nu voi vota proiectul de lege care prevede posibilitatea obţinerii "unui statut de autonomie specială” şi „regiuni de dezvoltare separate” și niciun alt proiect de acest gen! România este un model atât pentru statele membre ale Uniunii Europene cât şi pentru spaţiul extracomunitar în privinţa drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale, calitatea vieţii şi realizarea obiectivelor de investiţii locale şi naţionale fiind prioritare pentru ambele comunităţi. Cu siguranţă că pianul lui Béla Bartók și vioara lui George Enescu sunt în egală măsură apreciate şi ascultate şi în Cluj sau Alba şi în Harghita", a scris liderul PSD Cluj pe pagina sa de Facebook.

UDMR a depus, luni, la Parlament, un proiect pentru „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Acesta prevede, între altele, posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, care pot obţine „un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă”.

Subpunctul 1. al punctului III, din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, precizează UDMR, citat de News.ro.

Prin urmare, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale:

  • Reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european;
  • Reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale;
  • La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local;
  • Modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România;
  • Posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.

„UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, subliniază Uniunea.

Loading...
Comenteaza